Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Globalno zatopljenje
  • 09.08.2024. 09:00
  • Šibensko-kninska, Primošten

Masline u crvenom - zbog klimatskih promjena i berba će krenuti ranije

Ako na padne kiša u idućih 15-20 dana, pitanje je kako će ova godina završiti, zabrinuto nam je kazao Radoslav Županović, maslinar iz Kruševa.

Foto: Leticija Hrenković
  • 533
  • 39
  • 0

Povrh jednog od najljepših jadranskih ljetovališta, Primoštena, nalazi se malo selo Kruševo. Tamo na škrtoj zemlji mladi entuzijast Radoslav Županović proizvodi vrhunsko maslinovo ulje. Obišli smo njegove maslinike da izvidimo kako podnose ove tropske vrućine.

Na ukupno dva hektara zemljišta na 300-njak metara nadmorske visine, nalazi se sorta masline oblica, koja čini 90 posto nasada na njegovom OPG-u. Tu je oko 250 stabala na surovom i teško pristupačnom krškom terenu.

EU Sufinancirano

Planiraju berbu od 8 do 10 tona maslina, ali tako će biti samo u slučaju da u idućih dva tjedna padne barem 20-tak litara kiše po kvadratu.

"Teško je u ovom trenutku procijeniti koliko bi zapravo ploda moglo biti ukoliko nas posluže vremenski uvjeti. Evo vidimo po listu koji je dosta usukan, uvrnut, što nam govori da je maslina pod teškim stresom u kontekstu suše. Iz ploda se još bolje vidi kakva je situacija, smežuran je i suh. Znači, bez kiše teško da ćemo izvući sezonu da možemo biti zadovoljni", kaže Županović, nositelj OPG-a Galjin Dvor.

Klimatske promjene ostavljaju posljedice i u maslinicima.

Sudeći prema agrometeorološkoj prognozi, izgledno je i da ćemo kroz cijeli osmi mjesec biti bez nekih ozbiljnijih oborina. 

Ako kiše ne bude pitanje je što će biti s Radinim maslinama, a vrlo je izgledno da će im od planirane berbe količine biti duplo manje nego lanjske godine, što je iznimno veliki udar na planirane prinose.

U njihovim maslinicima izmjenile su se već tri generacije. Prvi je prije stotinjak godina posadio pradjed, nastavio je njegov djed i otac, a Rade je odlučio nastaviti tradiciju i podići nove maslinike.

Zanimljivo će biti vidjeti hoće li netko od troje Radine djece nastaviti s ovim poslom.

Srećom nema maslinine muhe

Novi maslinici su im u ekstenzivnom uzgoju i ekološkoj proizvodnji, kod koje treba dobro paziti s čim tretirati. 

"Iako smo u ovoj vegetaciji u nekoliko navrata koristili sredstva za prihranu u vidu algi, efekt s obzirom na uvjete kakvi jesu na terenu nije nešto pretjerano vidljiv ni na plodu ni na kondiciji samog stabla. Zaista smo, što se tiče temperature u ekstremnim uvjetima", kazao nam je ovaj mladi maslinar.

Zbog visokih temperatura i suše ove godine nemaju problem s najvećim predatorom maslinika - maslinine muhe, kojoj ne pogoduju velike vrućine.

Riječ je o štetniku koji je stalno prisutan u maslinicima duž hrvatske obale i na otocima. Ima najčešće do tri generacije tijekom vegetacijske sezone, a viša vlažnost može povećati njihov broj.

Srećom, za sada u domaćim maslinicima nije zabilježena njegova veća aktivnost.

Ekstremnu vrućinu i sušu trpe stabla, list i plod.

U berbu barem dva tjedna ranije

Nepovoljni vremenski uvjeti prate poljoprivrednike na području Primoštena, koje inače slovi kao suha punta. Ovdje kiša nije pala već mjesec dana. 

Tijekom obilaska maslinika Rade je zaključio da je plod zaista u dobroj količini na stablu "ali pitanje je koliko ćemo od tog ploda u konačnici močiti maslinovog ulja".

Vremenski uvjeti ove će godine odrediti i datum berbe, koja će prema svemu sudeći početi ranije. 

"Inače radimo ranu berbu dok je negdje 30 posto ploda zeleno, 30 posto prošarano, a 30 posto pune zrelosti. To je obično sredinom 10. mjeseca, a vrlo je izgledano da ćemo u berbu ove godine krenuti 10-15 dana ranije", zaključio je Radoslav Županović.


Fotoprilog


Tagovi

Maslinarstvo Klimatske promjene Rade Županović OPG Galjin dvor


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Zeleni ZPP, zeleni Život

Vurnikova ulica 2, 1000 Ljubljana, Slovenija
tel: +386 1 473 53 81, e-mail: info@czd-kmeckiglas.si web: https://kmeckiglas.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Oranje njive prava je gozba i za rode #RuralFoto #proizvodnja