Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj masline
  • 28.07.2024. 15:00

Maslinik, ali na Fruškoj gori - rod stigao već u prvoj godini

Uz vinovu lozu koja je nezaobilazna na ovoj gori koja se manjim dijelom nalazi u Hrvatskoj, a većim u Srbiji, susjedi su željeli podići još neki višegodišnji nasad. Odluka je pala na masline.

Foto: Đorđe Simović
  • 4.377
  • 272
  • 1

S druge strane Fruške gore, one srbijanske, niknuo je prvi maslinik. Prvi plantažni nasad masline u Krčedinu, prvih stotinu sadnica, podigao je vinar Dragan Stevanović. Ukoliko ovaj pionirski nasad da dobre rezultate, što znači kvalitetno maslinovo ulje, planira i proširenje površina pod maslinama.

Stevanović je poznati fruškogorski vinar, a vina iz njegove vinarije "Breg"- grašac, tamjanika, sila, chardonnay, pinot noir, sve češće se nalaze u ponudi restorana u Vojvodini kao i na trpezama ljubitelja vina. Odlučio je ne zaustaviti se tu i nastavio s investiranjem u prvi maslinik.

Rod već u prvoj godini

Kaže da su željeli uz vinovu lozu podići još neki višegodišnji nasad. Razmišljali su o smokvama, ali su potom dobili informaciju da postoje sorte maslina koje izdržavaju i niže temperature. Kod višegodišnjih nasada sve potječe od kvalitetnog sadnog materijala. Da prava sorta bude posađena na pravom mjestu. Prave savjete su dobili od Milutina Karasa iz tvrtke "Agrofertikrop" i njegovih partnera iz Italije.

U Zagorju podignut prvi maslinik, priča iza ovog pothvata još je zanimljivija

"To su sorte Casaliva, Pendolino kao oprašivač i Leccino. Sve su se potvrdile na većim nadmorskim visinama i podnose mrazeve i minuse i zato smo se i odlučili za njih", priča naš sugovornik.

Već su tu prvi plodovi, pun rod očekuju u petoj godini

Kako dodaje, Casaliva se uzgaja u Trentu.

"Ona je podalpska, ali visokorodna sorta. Pendolino je najveći oprašivač među maslinama i on zauzima pet posto u našem nasadu. Maslina je samooplodna, ali je uvijek dobro dodati neki oprašivač."

U nasadu su posađene dvogodišnje i jednogodišnje sadnice, a da se radi o kvalitetnom sadnom materijalu potvrđuje činjenica da na mladim stablima već u prvoj godini ima maslina.

Proizvodit će maslinovo ulje

Kada je riječ o tehnologiji proizvodnje, međuredni razmak je šest puta šest metara. Nakon analize tla, za osnovnu gnojidbu je upotrijebljen monoamonijev fosfat (MAP) i stajnjak. Nakon toga je uslijedilo duboko oranje. Prilikom sadnje upotrebljavana su Yarina gnojiva, a ekipa inženjera je postavila i sustav za navodnjavanje kap po kap. Kada je riječ o zaštiti, u prvoj proizvodnoj godini se koriste preparati na bazi bakra i biostimulatori. A u narednim godinama zaštita će biti zahtjevnija.

Domaćin nam otkriva gde će biti plasirano maslinovo ulje.

"Pun rod se očekuje u petoj godini. S obzirom na to da je riječ o uljanim sortama proizvodit ćemo maslinovo ulje. Plasman će biti isključivo u vinariji", kaže Stevanović i dodaje da imaju u planu baviti se turizmom.

"Izgradit ćemo objekte i plasman vlastitog maslinovog ulja će nam dobro doći. Taman će objekti biti spremni zajedno s maslinovim uljem."

Veliki planovi i za vinogradarstvo 

Stevanovićeva vinarija pod vinovom lozom ima 22 hektara.

"Plan nam je da do kraja sljedeće godine "izađemo" na 30 hektara. Grašac, tamjanika, sila su autohtone sorte. Sve više ljubitelja vina, kako domaći tako i strani, žele probati specifičan okus naših sorti. To je bila izvorna ideja nas u vinariji i našeg enologa Borisa Kovača. Bio je to i koncept kod crvenih sorti, tako da smo posadili probus, pinot noir i shiraz", kaže on i napominje da će vina od probusa i shiraza na tržište biti plasirana 2025.

Stevanović: Veliki planovi i za vinariju

Maslinovo ulje se često naziva "tekućim zlatom" i s razlogom zauzima ključno mjesto na stolovima diljem svijeta. Ne samo da je u pitanju namirnica izuzetnog okusa, već se može pohvaliti i brojnim nutritivnim i zdravstvenim prednostima.

Prema posljednjim podacima Međunarodnog savjeta za maslinu (IOC), globalna proizvodnja maslinovog ulja iznosi približno 3,1 milijuna tona godišnje. Španjolska je neprikosnoveni lider u ovoj industriji, proizvodeći gotovo polovinu svjetske količine - oko 1,5 milijuna tona godišnje. Na drugom mestu se nalazi Italija sa oko 300.000 tona, dok Grčka i Turska slijede sa 200.000 i 180.000 tona godišnje.

Stručnjaci kažu: Maslinovo ulje ipak pogodno za pečenje i prženje

Interesantno je da maslinovo ulje nije rezervirano samo za mediteranske zemlje. Proizvodnja u zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Čilea bilježi značajan rast. Na primjer, Kalifornija, koja prednjači u proizvodnji maslinovog ulja u SAD, godišnje proizvede oko 15.000 tona.

Najskuplje je grčko

Kada je riječ o kvaliteti, ne može se preskočiti klasifikacija maslinovih ulja. Na tržištu se mogu naći ekstra djevičansko, djevičansko, rafinirano i ulje od komine maslina. Ekstra djevičansko maslinovo ulje (EVOO) važi za najkvalitetnije, jer se dobiva hladnim prešanjem, bez upotrebe ikakvih kemikalija i odlikuje se niskom razinom slobodnih masnih kiselina (manje od 0,8 posto).

Jedno od najskupljih na svijetu je "Lambda" iz Grčke čija cijena može dostići i do 250 dolara za pola litre. Ovo ulje se proizvodi isključivo od maslina "Koroneiki" koje se beru ručno i prerađuju istog dana kako bi se očuvala svježina i nutritivna vrijednost.

Tržište raste 

Tržište maslinovog ulja doživjelo je značajan rast u posljednjim desetljećima i predviđa se da će se taj trend nastaviti. Globalno tržište ovog ulja procijenjeno je na približno 14 milijardi dolara u 2021. godini i očekuje se da će dostići 19 milijardi dolara do 2026. godine, sa stalnom stopom rasta od oko 6,2 posto godišnje.

Berba maslina je često ručna i zahtijeva dosta radne snage, što može biti i pozitivan faktor u unaprjeđivanju lokalne ekonomije, posebno u ruralnim sredinama. Međutim, izazovi ekološkog karaktera, poput nekontroliranog navodnjavanja i korištenja pesticida, zahtijevaju odgovorno upravljanje resursima kako bi se očuvala održivost proizvodnje.

Maslinovo ulje je izuzetno bogato sastojcima koji imaju blagotvoran učinak na zdravlje srca. Nekoliko studija pokazalo je da njegova redovna upotreba može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta raka.


Tagovi

Dragan Stevanović Sorte masline Maslinovo ulje Tehnologija proizvidnje Vinarija Breg Prvi maslinik


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u tiskanim i elektronskim medijima u zemlji i regiji. Nositelj više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."