Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nono Remiđo
  • 29.03.2024. 10:30
  • Istarska, Bale

Maslinovo ulje Damira Vanđelića među top 6 najboljih u Europi

Brand Nono Remiđo dobitnik je nagrade za najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje u kategoriji 'Il Magnifico 2024 Best Bacino Mediterraneo-Orientale'.

Foto: OPG Vanđelić
  • 7.720
  • 435
  • 0

"Mi nismo samo OPG, mi smo kao složna obitelj i zato smo dugo zajedno - i zato imamo izvanredne rezultate", istaknuo je na svom Facebook profilu Damir Vanđelić predsjednik stranke Republika, ali i uspješan poljoprivrednik, nakon što je njihovo ulje od buže osvojilo nagradu za najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje u kategoriji 'Il Magnifico 2024 Best Bacino Mediterraneo-Orientale' .

Uz zahvalu cijelom timu dodao je i kako se ovoga puta jedino njihovo ulje iz Hrvatske našlo među top 6 najboljih u Europi. Druga nagrada osvojena na zahtjevnom natjecanju 'Premio il Magnifico' nedavno održanom u Firenci je 'Best New EQOO Club 2024'.

Vlasnici imanja Vanđelić - OPG Nono Remiđo u srcu Istre (između Bala i Rovinja) su supružnici Damir i Patricija Vanđelić.

"Krenuli smo s kupnjom prvog poljoprivrednog zemljišta 2008. i tada zasadili prvih nekoliko stotina stabala. Sada imamo ukupno oko 7.000 maslina, a dižemo i jedan novi nasad s otprilike 2500 stabala", opisuju.

Najpoznatiji nositelj imena Nono Remiđo je njihovo 'tekuće zlato' od autohtone buže, istarske bjelice, rosinjole, karbonace, leccina, pendolina, frantoia, maraiola, ascolane i žižolere - to su njihove masline koje rastu na sunčanim južnim padinama Finide i Valade.

Vlastita uljara

Plodovi se miješaju u svježu, gorku, pikantnu, jedinstvenu i skladnu harmoniju ekstra djevičanskog maslinovog ulja - "jušto kako bi stija Nono Remiđo", kažu nam. Osim miješanog maslinovog ulja Finide i Valade (kupaža) imaju i monosortna ulja Bužu, Rosinjolu i Istarsku bjelicu.

"Za ime branda Nono Remiđo zaslužan je suprug Damir u spomen na mog pokojnog oca koji je bio pošten i vrijedan radnik, a jako je volio raditi na zemlji. Brzo i lako složili smo se da naši najbolji proizvodi trebaju nositi njegovo ime i lik kako bi nas podsjetio da uložimo maksimalne napore te ga učinimo ponosnim", otkrila nam je Patricija.

Vrhunska ulja od autohtonih sorti 

Njihova poljoprivredna priča počela je prije 16 godina uzgojem maslina za ekstra djevičansko maslinovo ulje, a proizvodnju šire i na uzgoj voća (grožđe, jabuke, breskve, nektarine, kruške, trešnje, jagode i ostalo). Vrhunsko zrelo voće pretvaraju u vino, rakije, likere i jabučni ocat.

Kako su nasadi maslina rasli, tako su se i prinosi iz godine u godinu povećavali pa je sazrelo vrijeme za otvaranje uljare. Stoga su 2020. otvorili kompletno novi pogon za preradu maslina. Dio sredstava za investiciju ostvarili su putem fondova što im je olakšalo početak rada.

"To nam je omogućilo još bolju kontrolu kvalitete ulja jer je vrijeme prerade bitan faktor. Osim same prerade, bitni su također kvalitetan plod, na što jako pazimo, te briga oko maslina i obrade tla tijekom cijele godine", opisuju supružnici Vanđelić.

Planovi za budućnost

Na imanju radi cijela obitelj, imaju stalne i sezonske zaposlenike koji se tijekom godine brižno i pažljivo brinu za cjelokupnu proizvodnju, od zemlje do ploda i stola. Zaposlenike svake godine šalju na usavršavanja i tečajeve, što im pomaže u poslu i procesima.

"Jako nam je bitno i stalo da su naši zaposlenici zadovoljni, a OPG je pružio mogućnost i našoj djeci da zajedno s nama od početka priče uče, rade i sudjeluju u svim procesima poljoprivredne proizvodnje i prerade", ističu.

Trenutno su u fazi podizanja novog nasada maslina i tu za sada s maslinarstvom planiraju stati. Žele podići još novih nasada jabuka i vinograda, te izgraditi jedan mali podrum i kušaonu vina.

"Imamo veliku potražnju za jabukama. Zanimljivo je da su svi oko nas bili u čudu kada smo zasadili prve. Komentirali su kako u Balama nikad nitko nije sadio jabuke, a sada ih svi traže", doznajemo od Vanđelića.

Otvorili su i uljaru 

Proizvode plasiraju najviše na samom OPG-u, a najveći promet ostvaruju tijekom turističke sezone. "Najveću potražnju imamo iz Njemačke, Austrije i u zadnje vrijeme skandinavskih zemalja. Mađari i Poljaci također pokazuju sve veći interes pa i u te zemlje izvozimo", otkrivaju.

Kvalitetu njihovih ulja dokazuju brojne osvojene nagrade unatrag jednog desetljeća koje su također najbolja preporuka stalnim, ali i novim kupcima. Osim proizvodnje i prerade, nude degustacije, razgledavanje imanja, pa čak i jahanje kroz maslinike. Ali tu ne staju - ideja za razvoj turističke ponude ne nedostaje, kažu nam.


Fotoprilog


Tagovi

Damir Vanđelić Patricija Vanđelić OPG Vanđelić Nono Remiđo Ekstra djevičansko maslinovo ulje Nagrada Il Magnifico 2024 Firenca Istra Bale Buža


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."