Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 24.06.2013.
  • Bjelovarsko-bilogorska

Mjere u zaštiti jabuke

Obavijest voćarima Bjelovarsko-bilogorske županije.

Foto: RGBStock.com
  • 202
  • 10
  • 0

Prema najavama meteorologa za početak slijedećeg tjedna najavljena je mogućnost pojave lokalnih oborina. Od protekle preporuke za zaštitu jabuka protiv krastavosti prošlo je 11 dana, tako da je prije pojave oborina potrebno izvršiti zaštitu nekim od navedenih pripravaka:

Merpan 80 WDG, Captan 80 WG, Stoper, Captan 50, Merpan 50 WP, Captan WP 50, Polyram DF, Dithane M-45, Pinozeb M-45, Mankozeb, Star, Crittox MZ 80, Caiman WP, Mankor, Cadillac 80 WP, Mankoka, Dithane DG Neotec, Delan 700 WDG ili Delan 500 SC.

Pepelnica je također prisutna u većini nasada te je potrebno provoditi tretiranja i protiv te bolesti. Tijekom vegetacije potrebno je mehanički odstranjivati zaražene izbojke. Od sredstava mogu se koristiti pripravci na bazi sumpora u nasadima gdje je manja pojava ove bolesti, no voditi računa da se zaštita provodi kada su temperature ispod 25 °C .U nasadima sa gdje je bolest više prisutna u ljetnom periodu mogu se koristiti Stroby DF, Zato 50 WG, Tercel WG, Nativo 75 WG, Crystal, Topas 100, Domark 40 ME ili Nimrod 25 EC (kod navedenih pripravaka treba provjeriti mogućnost miješanja sa gore navedenim sredstvima namijenjenim za suzbijanje krastavosti.)

Prošli tjedan zabilježen je i jaki let leptira jabučnog savijača tako da je potrebno ponoviti zaštitu protiv tog štetnika, i to uz Coragen 20 SC, Reldan 40 EC, Lino, Rely 40, ili Pyrinex 250 ME.

U nasadima gdje je napad i lisnih ušiju može se izvršiti tretiranje pripravkom Calypso SC 480 ili Mospilan koji suzbijaju oba štetnika.

Potrebno je izvršiti pregled na prisutnost crvenog pauka .U ljetnom periodu kritičnom brojkom smatra napad na preko 60 % listova. Od sredstva mogu se koristiti Zoom 11 SC, Demitan, Ortus, Vertimec 018 EC .

Proizvođači upisani u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju za 2013. godinu. Od sredstva za zaštitu bilja treba koristiti ona koja imaju dozvolu za pojedinu vrstu prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Sva obavljena tretiranja potrebno je unijeti u evidencijsku listu o uporabi sredstva za zaštitu bilja prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida. Preporučena sredstva za zaštitu bilja treba primijeniti sukladno pismenoj uputi koja je priložena prilikom kupnje sredstva.

Autor: Jadranka Berić dipl. ing. zaštite bilja Foto: RGBStock.com


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]