Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 24.07.2013.
  • Bjelovarsko-bilogorska

Mjere u zaštiti voćaka

Obavijest voćarima Bjelovarsko-bilogorske županije.

Foto: RGBStock.com
  • 183
  • 15
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu od bolesti na jabukama, proteklo je više od 14 dana, tako da je potrebno ponoviti tretiranje.

Od sredstava za zaštitu protiv krastavosti može se koristiti neki od kontaktnih fungicida vodeći računa o tome da se primjeni onaj koji je do sada najmanje puta korišten i voditi računa o karencama, Merpan 80 WDG,Captan 80 WG,Stoper,Captan 50, Merpan 50 WP,Captan WP 50,Polyram DF, Dithane M-45, Pinozeb M-45, Mankozeb, Star, Crittox MZ 80, Caiman WP,Mankor, Cadillac 80 WP, Mankoka, Dithane DG Neotec, Delan 700 WDG, Delan 500 SC, Antracol WP 70 ili Chromoneb S-70.

Suzbijanje pepelnice može se provoditi preparatima na bazi sumpora vodeći računa da tretiranja budu u večernjim satima kada su temperature ispod 25°C.

Suzbijanje jabučnog savijača (čiji se let stalno bilježi) je moguće provesti pripravcima Reldan 40 EC, Lino , Rely 40, Pyrinex 250 ME, Coragen.

Visoke temperature pogoduju razvoju crvenog voćnog pauka i rđaste grinje jabuke tako da je potrebno vršiti pregled i po potrebi provesti tretiranje.

Za suzbijanje šljivinog savijača (Cydia funebrana) na šljivi dozvolu ima pripravak Beta -Baytroid EC 025 koji spada u skupinu sintetskih piretroida čija primjena nije preporučena na temperaturama višim od 25°C, zbog mogućnosti hlapljenja. Suzbijanje šljivinog savijača moguće je provesti pripravcima Coragen i Insegar 25 WP.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti u skladu s propisanim karencama.

Proizvođači upisani u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju za 2013. godinu. Od sredstva za zaštitu bilja koristiti ona koja imaju dozvolu za pojedinu vrstu prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu.

Sva obavljena tretiranja potrebno je unijeti u evidencijsku listu o uporabi sredstva za zaštitu bilja prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida.

Autor: Jadranka Berić dipl. ing. zaštite bilja Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Zaštita Jabuka Jabučni savijač


Partner