Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 16.03.2024. 09:00

Mogu li aminokiseline pomoći u zaštiti od mraza?

Voćne vrste počele su ili će ubrzo cvjetati. U borbi protiv mrazeva, kao jedna od opcija, koriste se aminokiseline. Mogu li pomoći?

Foto: Bojan Kecman
  • 3.874
  • 212
  • 0

Breskve i marelice uvelike cvjetaju, šljive su lagano počele, a uskoro će kruške i jabuke. Sa svakom novom vegetacijom postavlja se pitanje hoće li biti mrazeva i kako će se voćari boriti protiv njih. Aminokiselin mogu pomoći u tome.

Na tržištu se posljednjih godina može naći sve više proizvoda na bazi aminokiselina koje su namijenjene za prevenciju ili ublažavanje šteta od mrazeva. Često proizvođači misle da su one neka vrsta "čarobnog štapića" koja će spriječiti štete. Međutim, u praksi je to drugačije jer njihov efekt ovisi od jačine mraza, odnosno, koliko će biti niske temperature?

Najbolje je dva dana prije mraza

Problem je što su mrazevi sve jači i dugo traju. Ako se pojavi u večernjim satima i traje desetak i više sati, a temperatura padne ispod -4 stupnja, nijedna aminokiselina neće moći spriječiti veću štetu. Zato je ključno pitanje kada i koliko puta se koriste aminokiseline da bi se u najvećoj mogućoj mjeri smanjila šteta?

Najbolje je tretirati dva dana prije mraza

U biti, aminokiseline pomažu biljkama da lakše izdrže stresne situacije i da lakše obavljaju sintezu proteina koja je najvažnija za sve procese u biljkama. Temperature od dva stupnja ispod nule ne predstavljaju veliki problem i aminokiseline onda ostvaruju puni efekt u zaštiti voćaka. Ali, ako se očekuju jači mrazevi, onda može biti problema.

U tom slučaju, aminokiseline se koriste šest do 12 sati prije mraza, mada se u praksi pokazalo da je bolje da je taj period duži. Najbolje je dva dana ranije, jer će biljka imati dovoljno vremena da se pripremi. Bolje je da su prilikom primjene voćke u fazi cvjetanja jer će tada biti otvoreni i listovi, a što je veća asimilacijska površina, lakše će doći do usvajanja aminokiselina u tkivo.

I pred otvaranje cvjetova također se mogu koristiti aminokiseline. Kada se dogodi mraz poželjno je obaviti još jedno prskanje, a zatim ponoviti nakon nekoliko dana. Dobro je da se u istim tretmanima dodaju vodotopiva gnojiva i, ako je moguće, sredstva koja sadrže fitohormone. Vodotopiva gnojiva bi trebal najviše sadržavati dušik, fosfor, kalij, bor, magnezij i cink, jer su oni ključni za bolju oplodnju i zametanje plodića.

Obaviti rezidbu i gnojidbu nasada

Još bolji učinak aminokiseline postižu ako je stablo jako i nahranjeno. Uz to, voćka, ako je orezana, neće morati trošti više snage za nepotrebne grane, a ako je obavlejna gnojidba stajnjakom i NPK gnojivima, imat će puno više energije za borbu protiv stresnih uvjeta, poput mrazeva.

Prošla godina koja je bila izuzetno nepovoljna za voćare, pokazala je da se rod zadržao najviše na stablima koja su bila u dobroj kondiciji, orezana, ishranjena i, u više navrata, prskana aminokiselinama i vodotopivim gnojivima s makro i mikroelementima. Čak i u slučaju čestih kiša, češća prskanja mogu pomoći u oplodnji i zametanju plodova jer su oprašivači poput pčela spriječeni dobro obaviti svoj posao.

Zato, preporuka voćarima je da za svaki slučaj obave kupovinu aminokiselina i spreme se za ovu proizvodnu godinu koja će, po svemu sudeći, također biti teška. Neke su skuplje, neke jeftinije, ali se mogu naći dovoljno dobre za svačiji džep. Uz to, one koje se nalaze na tržištu, nemaju štetan efekt na korisne organizme i zato je njihova primjena sigurna sa zdravstvenog aspekta.


Tagovi

Aminokiseline Fitohormoni Mraz Cvjetanje voćaka Pčele Vodotopiva gnojiva


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.