Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Palež cvjetova
  • 07.01.2024. 12:00

Monilija ostavila veliku štetu na stablima višanja - idealno je vrijeme za tretman

Pogoduje joj hladnije vrijeme, čak i na pet stupnjeva iznad nule dolazi do infekcije, kao i visoka vlažnost praćena čestim kišama.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.283
  • 74
  • 0

Monilia laxa u prošloj je godini ostavila veliku štetu na stablima višanja. Vremenske prilike praćene višim temperaturama idealne su za zimsko prskanje protiv ove bolesti.

Ova bolest, poznatija kao palež cvjetova i sušenje grančica koštičavih voćaka, u koje spada i višnja, jedna je od najtežih za suzbijanje. Pogoduje joj hladnije vrijeme, čak i na pet stupnjeva iznad nule dolazi do infekcije, kao i visoka vlažnost praćena čestim kišama.

Protekla godina idealna za moniliju

Spore ulaze u tučak cvijeta i luče toksine koji ostvaruju zarazu cvjetova i provodnih tkiva zbog čega dolazi do njihovog začepljenja i sušenja. I cvjetovi i grančice izgledaju kao da su spaljeni. Protekla, 2023. godina bila je idealna za pojavu monilije na višnjama zbog hladnijeg vremena i velike vlažnosti. Upravo se to i dogodilo jer skoro da nije bilo stabla koje je ostalo nezaraženo od ovog patogena.

Oko biljaka stavite peletirani organski ili pregorjeli stajnjak

Vlage je bilo toliko da su i sorte šljiva Stanley, kao i čačanska rodna, bile zaražene ovom bolešću, a obično su se dobro držale nakon jednog ili dva tretmana. Godina je bila takva da tko nije prskao barem četiri puta protiv monilije, i to u najosjetljivijim fazama, pred cvatnju i na kraju cvatnje, nije uspio obraniti stabla. Prskanja je, zbog čestih kiša, trebalo izvoditi i u fazi cvatnje višanja.

Sad je vrijeme za bakrene preparate ili ulja

Ako 2024. godina bude također kišovita u razdoblju pred, tijekom i poslije cvatnje, proizvođačima bi sugerirali da izvrše barem pet prskanja preparatima, tj. fungicidima koji nisu štetni za pčele. Prije tih prskanja obavezno se u ožujku ili početkom travnja treba odraditi tretman bakrenim preparatima, a isti se preporučuje i u ovom razdoblju jer toplo vrijeme i manjak oborina mogu doprinijeti boljem učinku zaštitnih sredstava.

Uklonite zaražene listove

Dovoljno je da se uzmu plavo, crveno ili bijelo ulje ili preparati na bazi bakrenog hidroksida koji duže ostaje na stablu i ima bolji efekt na spore gljivica. Ako voćari imaju poneko stablo višanja bilo bi dobro da uklone zaražene listove koji su ostali na granama jer će na taj način učinak prskanja biti bolji. Isto tako, ako je ostala pokoja mumija na stablu, poželjno ju je iznijeti iz nasada.

Osim prskanja prije kiša ili snijega bilo bi dobro da se oko biljaka stavi peletirani organski ili pregorjeli stajnjak (barem tri lopate), kao i dvije do tri šake mineralnog gnojiva s više fosfora i kalija.


Tagovi

Monilia laxa Šteta na višnjama Zaštita višanja Palež cvjetova Zaraza cvjetova Bakreni preparati


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB