Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni orah
  • 09.09.2024. 07:30

Može li se koristiti orah koji je pocrnio?

Plod oraha čija je ovojnica pocrnjela, a on otpao prije reda, sigurno je napala orahova muha. Evo kako ipak spasiti jezgru

Foto: Shutterstock/Olena Hruzyna
  • 6.054
  • 327
  • 0

Orahova muha (Rhagoletis completa Cresson) je sve češći štetnik na našim prostorima. Napada plodove tako da odrasle jedinke polažu jaja u zelenu ovojnicu oraha koju buše i hrane se njome ličinke, uzrokujući crnjenje i truljenje. 

Zašto orah otpada sa stabla? 

Kao rezultat toga, ona se suši i vremenom postaje smeđa i crna. Nakon toga se zalijepi za tvrdu ljusku oraha, ugnjili te plod mnogo ranije otpada sa stabla. 

Osim tretiranja kemijskim sredstvima, jedan od najvažnijih načina suzbijanja orahove muhe je sprječavanje ulaska ličinki u tlo, jer se ondje ukukulje i tamo prezimljuju. Najlakši način da to postignete je pokriti tlo ispod oraha ceradom, a što će olakšati i sakupljanje plodova, piše Agroinform

Kako spasiti jezgru? 

Navode i kako se jezgra napadnutog ploda može spasiti i iskoristiti. Vrlo je važno pratiti stanje stabla te intervenirati čim primijetite da nešto nije u redu. Dakle, ako na zelenoj ovojnici primijetite male crne točkice, to je vjerojatan znak da su u njoj ličinke.  

Ako je ona već pocrnjela i zalijepila se za tvrdu ljusku, možete skupiti plod te ga namočiti u vodi na nekoliko sati kako bi ubili ličinke koji se možda skrivaju u jezgri. Nakon toga odstranite crni dio te osušite plod. 

Kada je suh, iskrckajte ga i izvadite jezgru. Uklonite oštećene dijelove te spremite u zamrzivač.  

Ispod stabla prikupite sve oštećene plodove te ih očistite na prethodno opisan način ili ih uništite tako da se štetnik ne razmnožava i pojavi i iduće godine. 


Tagovi

Orah pocrnio Orahova muha Rhagoletis completa Cresson Štetnik oraha Namakanje u vodi Crv u orahu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.