Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Slavoniji
  • 17.08.2017. 07:30

Na 50 grmova dobila 5 kg malina – uzrok suša

Loši vremenski uvjeti utjecali su na proizvodnju malina, poglavito u Slavoniji i Baranji gdje je suša poharala poljoprivredna dobra.

Foto: Roberta Kljenak
  • 1.471
  • 108
  • 0

Dugotrajna suša, kao i ekstremno visoke temperature ostavili su velike posljedice po poljoprivredu Slavonije zbog čega je gotovo izostao ovogodišnji urod malina pedesetogodišnje Kaje Babić.

Loši vremenski uvjeti utjecali su na proizvodnju malina, poglavito u Slavoniji i Baranji gdje je suša poharala poljoprivredna dobra. Da je tome tako svjedočim i sama. Ovogodišnji prinosi na 50 grmova pod sistemom “žive ograde” ne teže ni pet kilograma, što govori o ekstremno smanjenom urodu.

Visoke cijene voća odraziti će se na kupnju domaćeg proizvoda?

"Plodovi su ispijeni, mekani, pri berbi se raspadaju, te gotovo i nejestivi. Osim suše, poharali su ih i štetnici koji im se ove godine jedini raduju. Listovi su zeleno - tamno smeđe boje, poneki i uvinuti. Problematika se, stoga, ogleda u tome što su posljedice suše već vidljive na domaćem tržištu gdje su cijene voća visoke, što će se, na žalost, odraziti i na kupnju domaćeg proizvoda", priča Kaja koja se boji da će potrošači, svjesni razlikama u cijeni preferirati premda lošiji, uvozni proizvod.

"To će opet baciti u očaj domaće proizvođače koji se ne mogu boriti protiv tvornice na otvorenom", objašnjava Kaja koja je maline, s obzirom na to da nisu zahtjevna voćna kultura, gnojila dva puta, u jesen i proljeće s kompostom i stajskim gnojem.

Iste je, budući da je organska vrtlarica, špricala s biopesticidima koje je dobila ekstrakcijom od ljekovitog i začinskog bilja.

Foto: Roberta Kljenak


Tagovi

Prinosi malina Suša na malinama Suša u Slavoniji Visoke cijene voća


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.