Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lubenica
  • 22.07.2013.

Na Neretvi zbog tuče u svibnju slabiji urod lubenica

Osim tuče koja je smanjila urod, poljoprivrednici se moraju boriti sa robom iz uvoza

Foto: RGBStock
  • 382
  • 19
  • 0

U Neretvanskom polju traje berba lubenica. Ove godine mnogi će biti sretni budu li na pozitivnoj nuli. Loše vrijeme uništilo je dio nasada, a zakašnjeli početak turističke sezone otežao prodaju.

Problem poljoprivrednicima stvara i uvoz iz stranih zemalja. Ipak na otkupu u Opuzenu danas se radilo punom parom kako bi lubenice došle do kupaca.

Zoran se od malih nogu bavi poljoprivredom. 5 godina samostalno uzgaja lubenice. "Ove sam godine posadio 12 tisuća komada", kaže poljoprivrednik Zoran Popović.

S vrućeg polja preko rijeke lubenice su spremne za otkup u Opuzenu. Ova godina za poljoprivrednike u Neretvi neće se pamtiti kao jako dobra. Tuča koja je pala u svibnju uništila je dio nasada. Neki su imali više sreće.

Nije samo vrijeme poljoprivrednicima pomrsilo planove. Na hrvatsko tržište uvozi se velik broj lubenica iz Španjolske i Grčke. Ulaskom u Europsku uniju Neretva je izgubila dio tržišta. Dio robe koji je išao za BIH sada nema prolaz kao prije. Ipak neretvanske lubenice jest će se diljem Hrvatske.

Autor: Paula Klaić, Foto: RGBStock


Izvori

Nova TV


Tagovi

Dolina Neretve Lubenice Uvoz Tuča