Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vegetativni biostimulatori
  • 23.12.2023. 10:00

Na "spaljenom" nasadu sade nove sadnice - evo što im u tome pomaže

Pravilna ishrana bilja ili gnojidba postaje sve važnija, naročito kod kultura kratke vegetacije. Hranjiva moraju biti u obliku koji su u visokom postotku prihvatljivi biljci, da ne bi došlo do zastoja u razvoju, kaže Giorgio Jurić, proizvođač jagoda i salata.

Foto: Leticija Hrenkovic
  • 1.819
  • 127
  • 1

Što se konkretno mijenja u proizvodnji voća i povrća uslijed sve izraženijih klimatskih promjena, provjerili smo iz prve ruke.

Giorgio Jurić, voditelj je proizvodnje tvrtke Fragaria d.o.o., ali i nositelj svog OPG-a u Kupinečkom Kraljevcu. Tamo na 14 hektara zemljišta proizvodi jagodu i salatu, vodi računa o dobrobiti potrošača i okoliša, pa je i u sustavu GlobalGAP dobre poljoprivredne prakse.

Na otvorenom proizvodi salate glavice, a u tome mu pomažu četiri zaposlenika. Upravo se pripremaju za proizvodnju baby-leaf salata, špinata i rukole. Dio će biti u zaštićenom prostoru, a dio na vanjskim površinama.

S obzirom na ograničene površine te monokulturnu proizvodnju, suočavaju se sa sve većim problemom umorenosti tla i visokom koncentracijom patogenih mikroorganizama u tlu. Svjesni su da sve više brige moraju posvetiti održavanju plodnosti tla, koje je njihov osnovni resurs.

"Pravilna ishrana (i gnojidba) postaje sve važnija, što naročito dolazi do izražaja kod kultura kratke vegetacije. Hranjiva moraju biti u obliku koji su u visokom postotku prihvatljivi biljci, da ne bi došlo do zastoja razvoju", rekao je Jurić koji u svojim nasadima koristi organska peletirana gnojiva i biostimulatore, s biljnim aminokiselinama te aktivatore prirodne otpornosti biljaka na bolesti i ekstremne okolišne uvjete.

Organska peletirana gnojiva za salate

Svaka godina je drugačija, pa u samoj proizvodnji nema univerzalne recepture, nastavlja ovaj poljoprivrednik, ali postoje gnojiva koji im uvelike pomažu, uz redovnu zaštitu, naročito uslijed nepovoljnih okolišnih uvjeta.

Tri tjedna prije sadnje, u pripremi tla za salatu, koristili su organsko peletirano gnojivo Nadir, radi pravilne opskrbe hranjivima i povećanja mikrobiološke aktivnosti, te organsko-mineralno gnojivo ISIDE 12.5.15 koje, s obzirom na formulaciju, odlično upotpunjava hranidbenu bilancu. U fazi 4-6 listova primijenili su biostimulator Quik-link zajedno s Team mix-om koji ima visoku koncentraciju trichoderma i mikoriza.

"Radi se o gnojivima sa korisnim mikroorganizmima, koji pospješuju ukorjenjivanje, povećavaju apsorpciju hranjiva i štite korijen na umornim tlima", obrazložio je Jurić te dodao da su ekstremne klimatske prilike amortizirali dodavanjem Trainera, gnojiva na bazi biljnih aminokiselina.  

U fazi 4-6 listova primijenjen je biostimulator Quik-Ink i Team mix (Foto: Depositphotos/Naypong)

Zbog sve većih troškova proizvodnje te nedostatka radne snage, na svom OPG-u jagode sve češće sadi na staro sadno mjesto tj. u istim tunelima na istu mulch foliju bez okretanja tla. To, kaže Giorgio, ne bi bilo moguće bez primjene novih tehnologija i znanja koji su im na raspolaganju.

Na "spaljenom" nasadu sade nove jagode

Nakon berbe jagoda stari nasad pale tako da hermetički zatvore tunele, stare sadnice prekriju s još jednim najlonom te prekinu natapanje, uslijed čega dolazi do sušenja starih sadnica zbog ekstremno visokih temperatura.

"Tako se ujedno postiže i dezinfekcija tla od patogenih mikroorganizama, takozvanom solarizacijom. Nakon toga se uklone osušene sadnice, te se na njihovo mjesto ili pored sade nove. Neposredno nakon sadnje, da bi se mikrobiološki oživilo tlo, dodajemo Team mix s korisnim mikroorganizmima", ispričao nam je. 

Tri tjedna nakon sadnje primijenili su tekuće gnojivo Quik-link da bi povećali kapacitet korijena kod mladih biljaka, koji posebno dobro djeluje u nepovoljnim uvjetima kod slabije kvalitetnog tla. Prihrana mladog nasada odvijala se standardno, fertirigacijom po dinamici iznošenja hranjiva u pojedinim fenofazama.

U vrijeme cvatnje upotrebljavali su prirodni biostimulator Auxyim, koji djeluje na jako puno procesa u biljci i koji u konačnici rezultira presudno na kvalitetu ploda, koncentraciju šećera, omjer kiselina i šećera, te mogućnost dužeg čuvanja u skladištima i hladnjačama.

Kao amortizer vremenskih neprilika koristili su pet litara Trainer-a po hektaru folijarno. "To su neki od alata koji čine razliku, naročito u nepovoljnim uvjetima, uz standardne prihrane i zaštite", zaključio je voditelj proizvodnje tvrtke Fragaria d.o.o. 

Patentirana tehnologija proizvodnje

Sredstva kojima poboljšava proizvodnju jagoda i salata, Giorgio Jurić nabavlja u tvrtki Navigator biljne ishrane d.o.o. zastupnika brenda Hello Nature, donedavno poznatom pod nazivom Italpollina.

Ova je tvrtka globalni lider u inovacijama u biotehnologiji. Proizvodi organska gnojiva, biljne stimulatore i aktivatore zaštite te korisne mikroorganizme. Rade u više od 100 zemalja svijeta sa 7 proizvodnih pogona i tri centra za istraživanje i razvoj.

Organskim gnojivima patentirane tehnologije proizvodnje, uspješno popravljaju pedološke karakteristike tla koje su ozbiljno narušene dugogodišnjom upotrebom konvencionalnih kemijskih gnojiva. 

"Prodajemo organska gnojiva bitno različita u odnosu na prosječne proizvode. Osnovna i ključna razlika je u kvaliteti organske tvari kao nosača hranjiva, koja se dobiva jedinstvenom i patentiranom tehnologijom", rekao je direktor tvrtke, agronom Mladen Ostojić.

Berba jagoda u plastenicima tvrtke Fragaria d.o.o.

On smatra važnim da ono što iz prirode izađe, treba vratiti nazad u prirodu i to u onom obliku u kojem biljka to najbolje prepoznaje i koristi. Povlači paralelu s transplantacijom ljudskog organa, kojeg novo tijelo treba prihvatiti, u protivnom je trud uzaludan.

"Upotrebom gnojiva s visoko kvalitetnom organskom tvari, svi osnovni pedološki parametri idu u nebo. Iskoristivost hranjiva iz takve matrice je minimalno 95 posto, što je drastično više u odnosu na konvencionalna kemijska gnojiva", navodi Ostojić.

Čime zadovoljiti potrebe najzahtjevnijih kultura?

Iz bogate palete organskih peletiranih gnojiva različitih formulacija izdvaja se Phenix koji je zasigurno najkompletnije organsko gnojivo s jako visokom koncentracijom hranjiva.  Guanito, čiji naziv potječe od riječi "guano"(izmet morske ptice) je prirodni superfosfat s iznimnom iskoristivošću fosfora od 95 posto.

Nadir je organsko peletirano gnojivo s posebno dodanom PSB bakterijom (fosfor topiva) koja mobilizira fosfor koji se nalazi u tlu iz prethodnih gnojidbi.

"Pravilna opskrba tla fosforom je jako zahtjevna jer svako odstupanje od idealnih pedoloških uvjeta čini da fosfor "bježi" u spojeve koje biljka ne može apsorbirati", kaže direktor tvrtke Navigator biljne ishrane d.o.o.

Pogledajte više o Hello Nature gnojivima

Osim gnojiva za temeljnu ishranu preko korijena, Hello Nature nudi veliku paletu specijalnih gnojiva za intervencije u tijeku vegetacije, poput folijarnih gnojiva, biostimulatora, aktivatora obrane i gnojiva za fertirigaciju. 

"Konstantni napredak u istraživačkim laboratorijima ove tvrtke, bit će uskoro vidljiv i nakon promocije nove high-quality linije koja se očekuje sredinom siječnja 2024., o čemu ćemo posebno informirati zainteresirane poljoprivrednike", zaključio je Mladen Ostojić, zastupnik ove tvrtke u Hrvatskoj.


Tagovi

Hello Nature Navigator biljne ishrane Organska gnojiva Biostimulatori Italpolina Mladen Ostojić Giorgio Jurić Fragaria


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner