Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Martin Albus
  • 30.08.2024. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Najbolji liker od lješnjaka na svijetu dolazi iz Orahovice

PP Orahovica je najveći proizvođač lješnjaka u regiji, s nasadima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Orahovački nasadi smješteni su uz rubove UNESCO-ova geoparka Papuk, a proizvod je ponosni nositelj naziva Izvorno Hrvatsko, čulo se na prezentaciji u Zagrebu.

Foto: Marinko Petković
  • 7.380
  • 411
  • 0

Liker od lješnjaka Martin Albus osvojio je prestižnu izvanrednu medalju na svjetskom natjecanju IWSC u Londonu (International Wine and Spirit Competition), iza kojega stoji PP Orahovica iz Orahovice, koja je najveći regionalni proizvođač lješnjaka. Osim toga, ima i odlična vina i namaz od lješnjaka Otela.    

"Nakon što sam se oporavila od pozitivnog šoka i velike sreće kada sam saznala za ocjenu, pitala sam suce koje su to mane pronašli u likeru, odnosno što je presudilo da nije dobio punih 100 bodova", ispričala nam je ponosna brend menadžerica Martin Albusa, Anita Tepeš, na prezentaciji u diWine Clubu u Zagrebu. Nastavlja kako su joj odgovorili da u povijesti natjecanja, od 1969. godine, nitko nije dobio 100 bodova, jer se ta ocjena naprosto ne dodjeljuje.

Rekli su joj također da je liker besprijekoran i da mu nije pronađena ni jedna mana.

Tekuće zlato od prženog lješnjaka

Prema njezinim riječima, tekuće zlato u ograničenoj seriji od svega 3.500 boca, rezultat je višemjesečne maceracije prženog orahovačkog lješnjaka. Radi se o 650 kg lješnjaka na 1.000 litara alkohola. Na prestižnom svjetskom ocijenjivanju žestokih pića IWSC osvojio je visokih 99 bodova. U konkurenciji od preko 350 likera iz cijelog svijeta, te od ukupno preko 1.000 uzoraka postao je tako najbolji liker na svijetu. Inače, samo šest proizvođača destilata, ali votke i  ginova od Francuske, Japana do Australije, dobilo je ove godine spomenutih 99 bodova na IWSC-u.

csd
Namaz Otela je ručno rađen, kao i liker od oraha i frankovke

Kako se čulo, PP Orahovica je najveći proizvođač lješnjaka u regiji, s nasadima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Orahovački nasadi smješteni su uz rubove UNESCO-ova geoparka Papuk, a proizvod je ponosni nositelj naziva Izvorno Hrvatsko. Na 660 ha uzgaja se lijeska sortimenta Istarski duguljasti, Rimski, Halški div, Tonda di Giffone te Tonda Gentile Romana, koje godišnje daju između 500 i 600 tona.

Zlatnom ovjenčana frankovka na Mundus Vini

 Obzirom da je Martin Albus primarno vinski brend, u nastavku prezentacije kušana su dva vina. Rose iz 2023 godine, te Frankovka 2020 - zlatom ovjenčana na natjecanju Mundus Vini. Uzvanici su osim spomenutih vinskih uradaka, imali priliku kušati i Sauvignon, te Jezerac, poluslatki silvanac iz kasne berbe.

"Ciljano smo za ovu prezentaciju frankovku stavili u prvi plan, jer je riječ o sorti koja je na dobrom putu da postane neizostavni dio vinskog identiteta "crne Slavonije"", rekla je Irena Lučić, dugogodišnja vinska promotorica. Dodala je da bi frankovka, s kojom vinari iz godine u godinu postižu sve bolje rezultate, svakako trebala imati središnju poziciju kao crna sorta Slavonije.

vd
Anita Tepež predstavila je niz proizvoda pod brendom Martin Albus

Frankovka Martin Albus s pravom je jedna od perjanica vinarije, a Lučić smatra da upravo srednje i velike vinarije poput PP Orahovice imaju moralnu obavezu postaviti ovu potentnu sortu na zasluženi pijedestal.

PP Orahovica u svom posjedu ima 170 ha vinograda, smještenih na području između Drave i Papuka koje prati čuvenu 45-tu paralelu (Napa Valley-Bordeaux-Kutjevo). Ovi gotovo savršeni uvjeti za uzgoj vinove loze prenose se u obje linije vina Orahovica (maloprodajna linija) te Martin Albus (HoReCa linija). Linija Martin Albus dodatno se ističe svojim single vineyard pristupom koji je garancija visoke kvalitete proizvoda.

Ručno rađeni likeri od oraha i frankovke

Iako naziv Martin Albus na prvi pogled zvuči kao ime i prezime, riječ je o dva orahovačka prestižna položaja - Martin i Albus - na kojima su obnovljeni nasadi vinove loze. Ipak, sami nazivi položaja dobili su nazive po Martinu Nagyju, orahovačkom plemiću koji je krajem 19. stoljeća bio vlasnik prvog vinskog podruma u tome kraju, a u kojem je stvarao i čuvao najbolju frankovku. S druge strane,  Albus je bio vinogradar koji je brinuo o tim vinogradima.

Najistaknutija etiketa ovog brenda, uz već spomenutu frankovku, je zavodljivi Silvanac Zeleni. Od sorti, u Orahovici uzgajaju još graševinu, pinot sivi, te slavonsko netipični sauvignon.

cs
Liker od lješnjaka Martin Albus osvojio je prestižnu izvanrednu medalju

"Dugi niz godina izrađivali smo liker u malim nakladama, isključivo za potrebe grupacije, te su ga mogli kupiti samo djelatnici. Ideja da povećamo proizvodnju i liker plasiramo na tržište dogodila se spontano i evo odmah smo osvojili zlato", objašnjava Anita Tepeš, koja je na prezentaciju donijela i manje slavne, ali jednako ukusne likere od oraha i frankovke.

Obzirom na potražnju, u planu je povećanje proizvodnje likera, ali iz Martina Albusa ističu kako ovaj proizvod nikada neće postati komercijalan te da će im vrhunska kvaliteta i ručna proizvodnja ostati prioriteti. Cijena mu iznosi 20 eura po boci.


Fotoprilog


Tagovi

Martin Albus IWSC PP Orahovica Anita Tepeš Liker od lješnjaka Frankovka Papuk


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.