Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba maslina
  • 16.03.2024. 07:30

Nakon rezidbe, zaštitite masline od bakterijskog raka i paunova oka

Kako i kojim sredstvima tretirati, savjetuje Srećko Bošković iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

Foto: Nedjeljko Jusup (ilustracija)
  • 645
  • 89
  • 1

U tijeku je rezidba maslina nakon koje ne zaboravite na zaštitu svojih stabala, ističe Srećko Bošković, savjetnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. 

Prije svega, napominje, potrebno je napraviti preventivnu zaštitu od uzročnika bakterijskog raka (Pseudomonas syringae pv. savastonoi) te paunova oka (Spilocea oleagina) pripravcima na osnovi bakra kao što su Neoram WG, Copper Key, Cuprablau Z 35 WG, Nordox, Codimur SC)

Upozorava pritom da primjenom bakrenih sredstava za zaštitu bilja u maslinicima koji imaju veću zarazu paunovim okom, može doći do tkz. "bakrenog šoka“ odbacivanja zaraženih listova, zbog čega stablo ostaje bez većeg dijela lisne mase.

"Na lokacijama u udolinama ili gdje su vidljivi simptomi zaraze paunovim okom preporučujemo koristiti fungicide sistemičnog djelovanja Nativo 75 WG, Sugoby, Quimera, Syllit 544 SC, Stroby WG, Ortiva Top", napominje Bošković. 

Dodaje i da je za djelovanje na uzročnika bakterijskog raka i paunova oka na tržištu RH registriran biološki baktericid i fungicid trgovačkog naziva Serenade Aso (Bacillus amyloLiquafaciens soj QST 713). Dok je u nasadima gdje je zabilježena prisutnost štitastih uši (maslinine štitaste uši, maslinin medić ) tijekom rezidbe potrebno ukloniti zaražene grane i odraditi tretiranje mineralnim uljima (bijelo, mineralno svijetlo ulje).

"Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH", naglašava ovaj stručnjak. 

Kako mladi agronomi Stjepan i Toni grmolike masline pretvaraju u polikonične vaze?

Ujedno podsjeća maslinare koji su za suzbijanje maslinine muhe (Bactrocera oleae) odlučili koristiti metodu masovnog ulova da je tijekom ožujka i travnja vrijeme postavljanja lovki Karate Trap B, a čija je namjena suzbijanje odraslih oblika ovog štetnika. 

Vezano uz rezidbu, naglašava da su njezini glavni ciljevi oblikovanje krošnje, postizanje ravnoteže između krošnje i korijenovog sustava te između prirasta i roda kao i bolji raspored grana u odnosno na svijetlo i zrak i održavanje stalne rodnosti. Također, kaže, njome omogućavamo veću i bolju prozračnost krošnje te nižu relativnu vlagu zraka i višu temperaturu koja pridonosi smanjenju pojave bolesti i štetnika.


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Rezidba maslina Zaštita stabala Paunovo oko Bakterijski rak Štitaste uši Zaštitna sredstva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).