Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šljiva
  • 25.07.2024. 09:00

Opada lišće na šljivama? Ne dodavati ureu i KAN!

U mnogim nasadima prisutne su hrđa i šupljikavost, zbog čega dolazi do opadanja listova. Pogrešno je dodavati ureu i KAN. Što je rješenje?

Foto: Bojan Kecman
  • 147
  • 0
  • 0

Šljive su, za razliku od prošle, ove godine dobro rodile u većini područja. To se posebnoodnosi na čačansku rodnu i Stanley, a napokon je rodila i požegača. Međutim, u mnogim nasadima, prisutne su hrđa i šupljikavost, zbog čega dolazi do opadanja listova.

Do pojave ovih bolesti došlo je zbog velike količine oborina u svibnju i lipnju, u kombinaciji s visokim temperaturama. Pojedini proizvođači dodaju ureu i KAN, da bi potakli rast novog lišća, što nije dobro.

Pogrešno je dodavati ureu i KAN

Zajednička karakteristika hrđe i šupljikavosti je u tome da, do kolovoza napadnuta stabla odbacuju listove pa se može dogoditi da ih vrlo malo ostane na granama, ali plodovi ne opadaju.

U takvoj situaciji, pogrešno je dodavati ureu ili KAN, kao što rade mnogi voćari jer KAN sadrži 27% dušika, a urea 46%.

Posebno se urea brzo razgrađuje i dolazi do novog rasta listova, ali na račun diferencijacije novih rodnih pupoljaka koji bi trebali roditi u narednoj godini. Urea ima produženo djelovanje pa se u slučaju niskih temperatura krajem listopada i početkom studenog, može dogoditi da nove grančice ne odrvene, što dovodi do njihovog smrzavanja. Proizvođači koji su dodali ureu prije desetak dana već sad mogu vidjeti nove listove na stablima, a taj trend se može nastaviti i narednih mjeseci, pogotovo ako padne dosta kiša.

Šljive su dobro rodile 

Isto se može dogoditi i ako se upotrijebi KAN jer, ako nema puno oborine tijekom ljeta, počinje djelovati kad počnu kiše, što se posljednjih godina događa od listopada. I tada dolazi do rasta novih grana i lisne mase, a posljedice mogu biti slične kao s ureom.

Dodavati gnojiva s fosforom i kalijem

U oba slučaja, visoke temperature u studenom i prosincu mogu dovesti do retrovegetacije i novog listanja i cvjetanja šljiva. Zato je važno da se list zadrži na stablu do prvih mrazeva.

Što je rješenje?

U ovom periodu, kada su stabla preopterećena rodom, pa sve do prve polovice kolovoza, potrebno je dodavati mineralna ili vodotopiva gnojiva s više fosfora i kalija, a manje dušika. Upravo u ovom razdoblju dolazi od diferencijacije pupa za iduću godinu, a ključni elementi su fosfor i kalij. Ista gnojiva mogu se dodati i u jesen, zajedno sa stajskim.


Tagovi

Urea KAN Šupljikavost lista Diferencijacija pupoljaka Retrovegetacija Opadanje listova Hrđa šljiva Stajsko gnojivo


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.