Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba voća
  • 14.07.2024. 16:00

Nikad ranija berba voća: Ljetnu rezidbu ne radite, trule plodove uklonite

Nikad toplija godina dovela je do toga da su voćke ranije stigle za berbu. No, tu su i ožegotine i gljivice!

Foto: Bojan Kecman
  • 227
  • 42
  • 0

Sve voćne vrste ove godine brale su se i brat će se i do dvadesetak dana ranije u odnosu na prošlu godinu. Uzrok je u blagoj zimi i relativno toplom proljeću.

Većina sorti jabuka i krušaka izbjegle su proljetne mrazeve. Voćari zadovoljno trljaju ruke, za razliku od 2023. godine.

Borovnice i maline počele su se brati već krajem svibnja i berba je skoro završena. Već je obrana šljiva, čačanska rana, a počela je, ili će ubrzo početi s berbom i čačanska ljepotica. Stanley i čačanska rodna počele su dobivati boju i počet će se brati najkasnije do početka kolovoza, što je 15 do 20 dana ranije u odnosu na prethodne godine.

Jabukama je voda sada najpotrebnija

Kod jabuka, do kraja srpnja mogla bi početi berba sorte Gala. Što se tiče krušaka, počela je berba sorte Butira, a lipanjska ljepotica brala se već u prvoj polovini lipnja. Za nekoliko dana, počet će i berba Santa Marije koja se uglavnom posljednjih godina počinje brati početkom kolovoza.

Ne raditi ljetnu rezidbu

Imajući u vidu visoke temperature i tropske noći, voćarima se ne preporučuje ljetnja rezidba voćaka kako ne bi došlo do stresa biljaka i prijevremenog opadanja plodova usljed visokih temperatura i ožegotina od sunca.

Obavite tretman zaštitnim sredstvima sa što kraćom karencom

Na nekim stablima se mogu primjetiti i truli plodovi. Razlog je gljivica Monilinia fructigena koja uzrokuje truljenje plodova na kojima se pojavljuju bijeli, koncentrični prstenovi, puni konidija.

Konidije se prenose i ostvaruju infekciju na okolnim plodovima, naročito u unutrašnjosti krošnje, u kojoj je prisutno više vlage. Takve plodove trebalo bi ukloniti sa stabala i obaviti tretman zaštitnim sredstvima sa što kraćom karencom.

Navodnjavati zasade

Meteorolozi najavljuju još barem dva tjedna sušnog razdoblja. Iako još ima vode u gornjem sloju zemljišta, bilo bi dobro da se u tom razdoblju, obave barem dva navodnjavanja, što sustavom kap po kap, što raspršivačima odnosno, kišenjem.

Upozorenja o toplinskom valu shvatite ozbiljno, na njivu se može i nakon 17 sati

Kod jabuka i krušaka, kao i šljiva, dolazi do nalijevanja ploda i sad im je voda najpotrebnija.  


Tagovi

Berba voća Trulež plodova Monilinia fructigena Nalijevanje ploda Navodnjavanje voćaka Ljubičasta pjegavost izdanaka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...