Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mirovanje voćaka
  • 12.01.2024. 12:00

Niske temperature idealne su za voće

Posljednji val hladnog vremena praćen niskim temperaturama pogodovat će voćkama. Prema tvrdnjama meteorologa, niske temperature nastavit će se i narednih dana.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.195
  • 102
  • 0

Hladno vrijeme došlo je u idealnom trenutku za sve voćne vrste. Zbog visokih temperatura tijekom studenog i prosinca sokovi su se sporije transportirali iz grana u korijenov sustav, što su najbolje mogli vidjeti rezači tijekom rezidbe, jer su škare, nakon rezova bile mokre od sokova biljaka.

Niske temperature dobre za mirovanje

Poznato je da svaka voćka treba za normalno prezimljavanje određen broj sati i dana s temperaturama ispod nula stupnjeva, a ove niske temperature koje će se nastaviti i u narednom periodu, daju nadu da ne bi trebalo doći do prijevremenog kretanja vegetacije što je bio čest slučaj prethodnih godina.

Najveći rod očekuje se u nasadima šljiva i krušaka

Imajući u vidu da su kasni proljetni mrazevi, snijeg i niske temperature, kao i dugotrajan kišni period, uzrokovali katastrofalno loš urod, sve voćne vrste uspjele su, unatoč sušnom periodu tijekom srpnja i kolovoza, diferencirati dovoljan broj rodnih pupoljaka koji obećavaju odličan rod u ovoj godini, naravno pod uvjetom da ne bude mraza i niskih temperatura.

Najveći potencijal kod šljiva i krušaka

Najveći urod očekuje se u nasadima šljiva i krušaka, a dobar rod mogao bi biti i u voćnjacima u kojima je posađena jabuka, višnja, trešnja, breskva, dunja. Na kruškama i šljivama doslovno je svaki vršni, odnosno, bočni mješoviti pupoljak rodni i bila bi prava šteta da nepovoljni vremenski uvjeti utječu na lošiju oplodnju i zametanje plodova, kao što je bio slučaj u prethodnoj godini. Ako je pupoljak velik, riječ je o generativnom pupoljku koji donosi rod, dok su manji pupoljci lisni.

Epizoda dana s hladnim jutrima se nastavlja, a snijeg?

Što se tiče bobičastog i jagodičastog voća, situacija je također zadovoljavajuća. Iako je rod malina bio slabiji u odnosu na 2022. godinu, niske temperature pogodovat će stabljikama koje su se, prije zahlađenja, vezale za posljednju žicu ili puštale da padnu na zemlju, posebno u višim područjima. Rodni potencijal je zadovoljavajući, kao i na borovnicama koje su među rijetkim voćkama s dobrim prinosom u prethodnoj godini.

S porastom temperatura može se rezati voće

Budući da se idućeg tjedna očekuju temperature par stupnjeva iznad nule, voćari bi mogli iskoristiti taj period za rezidbu voćaka jer ona nije moguća ako se snijeg zadržava na stablima i ako temperature idu ispod nule. Najbolje bi bilo da se visina snježnog pokrivača poveća i da tako ostane što duže jer svaki duži period praćen visokim temperaturama za zimu i rano proljeće, neće odgovarati voćkama.


Tagovi

Mirovanje voćaka Niske temperature Rezidba voća Vršni pupoljci Zametanje plodova


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.