Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnica
  • 06.08.2023. 10:30

Njega borovnica u kolovozu: Čupajte korove i pazite na prihranu

U nasadima borovnica ne bi trebalo dopustiti da prevladaju korovi jer iscrpljuju biljku i usporavaju njen rast i razvoj. U ovom periodu potrebno je i obaviti prihranu gnojivima s više fosfora.

Foto: Bojan Kecman
  • 5.154
  • 305
  • 0

Borovnica je među biljkama koje najslabije trpe konkurenciju za dostupna hranjiva u zemlji. Ako oko stabala raste dosta korova, on će spriječiti rast i razvoj biljke, kao i redovno plodonošenje.

Najgori su pirika i slak

Dubina korijena borovnice iznosi nešto više od 40 centimetara. Najviše problema od korova proizvođačima prave pirika i slak.

Prvi ima dubok korijen koji se teško vadi do kraja, a slak, koji na vrhu ima velike bijele cvjetove, obmotava grane borovnica zbog čega može lako da dođe do njihovog, ali i kidanja pupoljaka, što oštećuje biljku i umanjuje prinos.

Isčupane korove iznesite iz nasada

Zato je od velike važnosti kontinuitet u čupanju trava, odnosno, korova iz nasada i tko ne osigura dovoljne količine piljevine, sječke ili folije, može imati velikih problema. Posebno u ovoj godini koja je jedna od najboljih što se tiče dostupnosti vode za sve biljne vrste.

Isčupane korove trebalo bi iznijeti iz nasada, naročito ako cvjetaju, a oko grmova borovnica trebalo bi staviti piljevinu (ne presitnu) i sječku da korovi sporije rastu.

Redovno navodnjavati zasade

Iako je u tlu dovoljno vlage, u slučaju da temperature prelaze 35 stupnjeva, mora se obaviti navodnjavanje borovnica, posebno u višim područjima gdje je isparavanje vlage iz tla brže u odnosu na nizinske krajeve. Ono bi trebalo obavljati u ranim jutarnjim satima jer je zemlja hladnija dok je u večernjim toplija zbog intenzivnog zagrijavanja.

Od kolovoza nije poželjna pretjerana upotreba dušika

Navodnjavanje u večernjim satima poželjno je ako je voda stajala u cisternama i ako je koliko toliko zagrijana. U sustav se mogu unijeti vodotopiva gnojiva s više fosfora, bora i cinka, a usporedo se može obaviti i folijarna prihrana, također s gnojivima s više fosfora jer se u ovom razdoblju za proljeće stvaraju zalihe ovih minerala koji su važni za redovne i visoke prinose.

Od rujna više kalija

Dovoljna su tri do četiri tretmana ovim gnojivima tijekom kolovoza, a u rujnu treba pojačati ishranu s više kalija, koji će također biti dostupan u proljeće naredne godine, jer 80 posto kalijua borovnica koristi na osnovi zaliha od lani.

Od kolovoza nije poželjna pretjerana upotreba dušika tako da ne treba bacati oko grmova gnojiva s više dušika jer postoji opasnost da grane do zime ne odrvene dovoljno.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Sinonim: črnica, kupinjača, crna jagoda | Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Kod nas u RH raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u... Više [+]

Tagovi

Borovnica Korovi Slak Pirika Fosfor Navodnjavanje borovnica Kalij


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.