Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crvena kruška
  • 12.06.2023. 18:00

Nova, crvena sorta kruške osvaja tržište

U europskom sortimentu krušaka su vidljivi pomaci. Razlog su i klimatske promjene i ekstremni vremenski uvjeti, prvenstveno na jugu Europe

Foto: Facebook/Red Conference
  • 2.600
  • 161
  • 0

U sortimentu kruške značajno mjesto zauzima crveni conference. Potrošačima su poznati standardni, zeleni, a sada su sve više zainteresirani za crvene plodove koji su dostupni tijekom cijele godine.

Uzrok klimatske promjene?

"U europskom sortimentu krušaka su vidljivi pomaci. Razlog su i klimatske promjene i ekstremni vremenski uvjeti, prvenstveno na jugu Europe", izjavio je Alex van Leperen iz Staay Food Group. Očekuje da će se proizvodnja iz Italije i Španjolske pomaknuti na sjever. Ovo je voće sve teže uzgajati zbog djelovanja ekstremnih vremenskih uvjeta, bez navodnjavanja i zaštite.

Tvrtka se fokusirala kupcima ponuditi kruške uzgajane u Nizozemskoj i Belgiji, a crveni Conference je sorta s potencijalom.

Cilj je povećati površine

Na njenom razvoju rade od 2018. i uložena su značajna sredstva na sadnju komercijalnih površina. Sada očekuju i prve komercijalne berbe. Iako potražnja za crvenom kruškom raste, još uvijek nemaju površine da opskrbe velike trgovce.

Van Lepren ističe da se ovo voće može ponuditi tijekom cijele godine i da imaju za cilj povećati nasade. Prinos je nešto manji nego kod standardnog zelenog Conferencea, ali su plodovi ukusniji.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Kruška Sorta kruške Crveni Conference Nova sorta Klimatske promjene Zeleni Conference Potražnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.