Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 25.03.2014. 12:00
  • Virovitičko-podravska

Obavijest distributerima sredstava za zaštitu bilja

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 128
  • 6
  • 0

Uvidom u elektroničke obrasce za upis u FIS, utvrđen je jako mali broj privremeno registriranih pravnih i fizičkih osoba koje se bave prometom sredstava za zaštitu bilja sa područja Virovitičko-podravske županije.

Ovim putem skreće se pozornost sukladno Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (članak 20. navedenog pravilnika objavljenog 19. prosinca 2012. godine) gdje stoji da pravne i fizičke osobe koje obavljaju promet sredstvima za zaštitu bilja (distributeri) moraju biti upisani u Upisnik pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju promet sredstvima za zaštitu bilja. Navedenim pravilnikom rok za prijavu bio je do 1. srpnja 2013. godine, ali je produžen za 31. prosinac 2013. godine. Kako ni taj rok nije bio zadnji, u međuvremenu je proglašen Zakon o održivoj uporabi pesticida koji je objavljen u Narodnim novinama 14/14, te je prestao važiti prethodno navedeni Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida.

Sukladno zakonu, u članku 35. stavak piše "(2) Distributeri ili vlasnici rješenja o registraciji pesticida koji su obavljali poslove distribucije i prodaje pesticida do stupanja na snagu ovoga Zakona obvezni su dostaviti podatke za upis u središnju evidenciju FIS-a iz članka 9. stavka 2. ovoga Zakona i podatke o prodaji pesticida iz članka 9. stavka 2. i 3. ovoga Zakona najkasnije do 1. travnja 2014."

Članak 9. Stavak 2. i 3. glasi "(2) Podaci za upis i/ili izmjenu i dopunu podataka za potrebe središnje evidencije FIS-a dostavljaju se elektroničkim obrascem. (3) Distributeri ili vlasnici registracije pesticida su obvezni voditi evidencije o prodaji pesticida u skladu s člankom 67. Uredbe (EZ) br. 1107/2009 Europskog parlamenta i Vijeća o stavljanju sredstava za zaštitu bilja na tržište i dostavljati podatke Ministarstvu."

Postupak registracije

Kratak je period do isteka roka za prijavu, stoga se upozoravaju svi koji nisu da se OBAVEZNO evidentiraju i ispoštuju zakonsku obvezu. Postupak je sljedeći: ispuniti elektroničke obrasce u sklopu FIS-a; nakon obavljene registracije i prijave u sustav (potrebno je upisati ispravnu i važeću e-mail adresu budući da se sve odvija elektroničkim putem) postat će vidljiva dva obrasca:

  • Upitnik za pravne i fizičke osobe koje se bave stavljanjem na tržište ( prometom) SZB
  • Evidencija godišnje prodaje

Potrebno je prvo se upisati u Upitnik pravnih i fizičkih osoba koje se bave stavljanjem na tržište sredstava za zaštitu bilja. Po primitku maila iz sustava da ste Privremeno upisani (i FIS lozinke) pristupite ispunjavanju eObrazaca Evidencija godišnje prijave, ukoliko ste imali prodaju krajnjim korisnicima.

Prije ispunjavanja eObrazaca pročitajte upute, eObrasce nije potrebno ispisati i poštom slati u Ministarstvo poljoprivrede, prilikom popunjavanja eObrasca potrebno je koristiti Internet Explorer.

U obrasce evidencije potrebno je evidentirati godišnje prodaje svih prodanih količina pesticida (osim biocidnih pripravaka) u razdoblju od 1. siječnja 2013. zaključno sa 31. 12. 2013. Nakon što se evidentira godišnja prodaja za 2013. godinu, obveza je unositi podatke o mjesečnoj prodaji pesticida krajnjim korisnicima za svaki prethodni mjesec do 15-tog tekućeg mjeseca.

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,
e-mail: Ana-Marija.Cajkulic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner