Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest maslinarima
  • 08.08.2014. 12:00
  • Splitsko-dalmatinska

Obavijest maslinarima!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 48
  • 3
  • 0

Upozoravamo maslinare da obvezno izvrše pregled svojih maslinika.

Pregledom kontrolnih punktova na području Splitsko-dalmatinske županije zabilježen je pojačan let maslinove muhe (Bactrocera oleae), te su vidljive zaraze na plodovima maslina. Na povećanu brojnost i razvoj maslinine muhe, ekonomski najvažnijeg štetnika masline utječu vrlo povoljni vremenski uvjeti, temperatura i dovoljna količina vlage.

Ukoliko se pregledom maslinika procjeni zaraza plodova 10-15 %( jaje+ličinka) izvršiti tretiranje cijele krošnje maslina insekticidima na osnovi dimetoata (Chromgor 40, Perfekthion, Zagor, Rogor 40).

Tretiranje cijele krošnje maslina dopušteno je u konvencionalnoj proizvodnji. Proizvođači uključeni u integriranu i ekološku proizvodnju trebaju nastaviti s korištenjem mamaca.

Važno je napomenuti da se Sucess bait i Eco trap mogu koristit u integriranoj i ekološkoj proizvodnji dok se mamci s dodatkom insekticida na osnovi dimetoata koriste samo u integriranoj proizvodnji. Navedena metoda ima učinkovite rezultate ako se primjeni i obuhvati što veći broj maslina na nekom području(100 i više).

Sredstva za zaštitu bilja koristiti prema pisanim uputama proizvođača. Korisnici sredstava za zaštitu bilja obavezni su popuniti i čuvati evidencijsku listu korištenja sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisan način.

Silvija Marušić dipl.ing.
e-mail: Silvija.Marusic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner