Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 03.04.2014. 15:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Obavijest proizvođačima jabuke!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 40
  • 2
  • 0

Prema najavama prognostičara na području Bjelovarsko-bilogorske županije moguće su oborine već od petka u noći. Jabuka se nalazi u fazi početka cvatnje, a kruška u punoj cvatnji. Prije kiše potrebno je obaviti zaštitu protiv krastavosti nekim od fungicida na bazi mankozeba: Dithane M-45, Pinozeb M-45, Mankozeb, Star 80 WP, Crittox MZ 80, Caiman WP**, Cadillac 80 WP**, Mankokal**, Dithane DG Neotec; Ditianona: Delan SC 750*, Delan 500 SC*, Delan 700 WDG. * Krajni rok za uporabu sredstava 01.01.2015. **Krajni rok za uporabu sredstava 01.07.2014.

U nasadima gdje postoje problemi sa pepelnicom u jabukama potrebno je vršiti mehaničko zakidanje zaraženih izboja. Osim te mjere koja treba biti redovita u voćnjaku tijekom cijele vegetacije u zaštiti protiv ove bolesti u ovoj fenofazi poželjno je koristiti pripravke iz skupine strobulina: Stroby DF, Zato 50 WG ili Tercel WG.

Obilaskom terena na nekim lokacijama osobito u blizini šuma primijećen je jači napad dlakavog ružičara (Tropinota hirta), smanjivanje populacije ovog štetnika može se provesti stavljanjem plavih posuda sa vodom u koji se stavi začin anis. U nasadima kruške pratiti pojavu ličinki kruškine buhe jer je u nasadima primijećena pojava jaja.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu, koji se nalazi na stranicama MP-a. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a sve je to propisano: Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonm o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner