Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 28.03.2014. 12:00
  • Virovitičko-podravska

Obavijest proizvođačima koštićavog voća!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 36
  • 2
  • 0

Kasnije sorte breskve na području naše županije počinje sa cvatnjom, a ranije su pred kraj cvatnje. Preporučamo izvršiti zaštitu breskve, šljive, trešnje i višnje protiv gljivice uzročnika paleži cvijeta i sušenja grančica (Monilinia laxa). Gljivica se iz cvijeta širi u izbojke na kojima se pojavljuju rane koje smole i suše se. Cvijetovi koji su zaraženi - suše se. Tretiranje se obavlja na početku cvatnje kada je otvoreno 10 % cvjetova. Ako je u cvatnji kišovito vrijeme, tretiranje se ponavlja još jednom kada počinju opadati latice.

Fungicidi dozvoljeni za breskvu, šljivu i trešnju (za voćare upisane u upisnik integriranih proizvođača voća) su: Indar 5 EW i Teldor SC 500. Fungicidi koji su još registrirani za ovu bolest (nisu dozvoljeni kod integrirane proizvodnje) su: Switch 62,5 WG, Kidan, Lupo, Bavistin FL, Zino, Signum, Chorus 50 WG.

U nasadu šljive postaviti bijele ploče za praćenje leta šljivine osice (Hoplocampa Flava i H. minuta), te nakon cvatnje izvršiti zaštitu kada je ulov više od 30 osica po ploči (to je period kada otpadne većina latica).

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema priloženoj etiketi, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Zaštitu vršiti u vrijeme kad pčele ne lete.

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.
e-mail: Ana-Marija.Cajkulic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner