Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 03.04.2014. 15:00
  • Virovitičko-podravska

Obavijest proizvođačima koštićavog voća!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 37
  • 2
  • 0

Najavljene oborine tijekom vikenda mogu uzrokovati infekciju koštičćavog voća u cvatnji gljivicom uzročnikom paleži cvijeta i sušenja grančica. Preporučamo izvršiti zaštitu šljive, trešnje i višnje protiv gljivice uzročnika paleži cvijeta i sušenja grančica (Monilinia laxa). Gljivica se iz cvijeta širi u izbojke na kojima se pojavljuju rane koje smole i suše se. Cvjetovi koji su zaraženi se suše. Tretiranje se obavlja na početku cvatnje kada je otvoreno 10 % cvjetova. Ako je u cvatnji kišovito vrijeme, tretiranje se ponavlja još jednom kada počinju opadati latice!

Fungicidi dozvoljeni za breskvu, šljivu i trešnju (za voćare upisane u upisnik integriranih proizvođača voća) su: Indar 5 EW i Teldor SC 500. Fungicidi koji su još registrirani za ovu bolest (nisu dozvoljeni kod integrirane proizvodnje) su: Switch 62,5 WG, Kidan, Lupo, Bavistin FL, Zino, Signum, Chorus 50 WG, Folicur WP.

Vrijeme je suzbijanja šljivine osice (kad je šljiva u fazi opadanja latica) protiv koje se mogu koristiti insekticidi: Fastac 10 SC, Alfa 10 SC, Fascon (za navedena sredstva prestala je važiti dozvola, a krajnji rok za primjenu i maloprodaju je do 1.7.2014. godine), Direkt.

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema priloženoj etiketi, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Zaštitu vršiti u vrijeme kad pčele ne lete, pridržavati se zakona o održivoj uporabi pesticida ( NN 14/14).

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.
e-mail: Ana-Marija.Cajkulic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB