Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 28.05.2014. 08:30
  • Koprivničko-križevačka

Obavijest proizvođačima višanja!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 35
  • 1
  • 0

U nasadima višnje je 20. svibnja zabilježen početak leta trešnjine muhe (Rhagoletis cerasi). Sredinom sunčanih dana s temperaturom iznad 16°C muha odlaže jaja na plodove višnje i trešnje. Nakon 6-10 dana iz jajeta se razvije ličinka koja oštećuje plod ubušujući se u njega. Zaštitu od trešnjine muhe potrebno je obaviti u fazi promjene boje plodova višnje i trešnje.

U Hrvatskoj su za suzbijanje trešnjine muhe na koštićavom voću registrirani insekticidi na osnovi dimetoata (Rogor 40, Chromgor 40, Chromogor, Perfekthion, Ritam, Sistemin E-40, Calinogor) s karencom 21 dan te insekticid na osnovi acetamiprida (Mospilan 20 SP) registriran za suzbijanje trešnjine muhe na trešnji s karencom 14 dana.

Rane sorte višanja i trešanja nije potrebno tretirati! Hladna i kišovita prva polovica svibnja bila je vrlo pogodna za širenje šupljikavosti lista u nasadima višnje i trešnje, no porastom temperature u posljednjoj dekadi svibnja tijekom kišnih dana raste opasnost od infekcije uzročnikom kozičavosti lista (Blumeriella jaapii). Sredinom prošlog tjedna pronađeni su prvi simtomi kozičavosti u nasdima oblačinske višnje pa voćarima preporučamo i prije berbe obaviti jednu zaštitu fungicidom na osnovi dodina (Chromodin S-65, Dodine S-65) čija karenca iznosi 21 dan. Primjena pripravaka na osnovi mankozeba dozvoljena je samo nakon berbe višanja.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom.

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB