Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 28.03.2014. 10:00
  • Varaždinska

Obavijest vlasnicima jabuka i krušaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 31
  • 1
  • 0

Od protekle upute za preventivnu zaštitu plantažnih nasada jabuka i krušaka je proteklo 8 dana. Manje količine oborina smo bilježili u danima 23., 24. i 25. ožujka o.g., ali ukupno u količinama manjim od 10 mm, što je uz relativno niske temperature ispod 10°C i vjetar bilo manje pogodno za mogući razvoj biljnih bolesti, poglavito uzročnika krastavosti jabuka i krušaka (Venturia). Dakle, proteklo je razdoblje obilježilo nešto svježije vrijeme, s jutarnjim temperaturama zraka od +1° do +6°C, a dnevne su vrijednosti najčešće bile u rasponu od +9° do +13°C. Meteorolozi u narednih 5 do 6 dana najavljuju stabilno razdoblje bez oborina, sa porastom dnevnih temperatura do vrijednosti +20°C. Ipak, neobično toplo razdoblje koje smo zabilježili u razdoblju od 17.-21. ožujka o.g. pogodovalo je početnoj "aktivaciji" prezimljujućih populacija štetnih organizama u nasadima jabuka i krušaka - naročito pepeljaste lisne uši (Dysaphis), te gusjenica savijača pupova i listova (Hedya, Spilonota), a također je moguć snažniji razvoj jabučne krvave uši (Eriosoma).

Prezimljujuću populaciju kruškine buhe (Psylla) još nije potrebno suzbijati, već je protiv ovog štetnike mjere potrebno provoditi nakon cvatnje kada se počinju razvijati prve ličinke iz sada odloženih jaja.

Za proteklog sunčanog razdoblja zabilježen je početni razvoj pepelnice jabuka (Podosphaera) iz zaraženih pupova, naročito na osjetljivim sortama idared i jonagold, pa u nasadima s jačim potencijalom bolesti preporučujemo do početka cvatnje planirati mehaničko uklanjanje i usmjerenu zaštitu. U narednim mjerama također preporučujemo obaviti preventivnu zaštitu jabuka i krušaka protiv krastavosti primjenom jednog od površinskih organskog pripravka.

Izbor kemijskih pripravaka za zaštitu plantažnih nasada jabučastog voća do početka cvatnje je naveden u preporuci od 20.3.2014. godine.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner