Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 09.04.2014. 11:16
  • Međimurska

Obavijest vlasnicima plantažnih nasada jabuka i krušaka!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare

  • 46
  • 3
  • 0

Na većini lokaliteta kruške završavaju cvatnjom, a jabuke se u plantažnim nasadima nalaze u stadiju pune cvatnje. Cvatnja jabuka je vrlo osjetljiv razvojni stadij na moguće zaraze uzročnicima bolesti, prvenstveno krastavosti (Venturia), pepelnice (Podosphaera), paleži cvijeta i rodnih mladica (Monilinia) i bakterijske paleži (Erwinia).

Kiša koja je započela u jutarnjim satima 5. travnja o.g., a nastavila je ponovno padati u jutarnjim i večernjim satima 6. travnja o.g. pogodovala je prvoj vrlo jakoj zarazi uzročnikom krastavosti jabuka i krušaka. Premda je tih dana palo od svega nekoliko mm do 10-tak mm oborina, zadržavanje vlage na lisnim i cvjetnim organima je bilo dugotrajno, prosječna dnevna vlažnost zraka tih dana je iznosila od 97 % do 99 %, a temperatura zraka je bila u rasponu od 10° do 18°C. Noćas i jutros ponovno bilježimo optimalne uvjete za razvoj ove bolesti, a nove oborine se najavljuju u subotu (12.4. 2014.).

Stoga vlasnicima plantažnih nasada jabuka preporučujemo obavljati redovite mjere zaštite primjenom fungicida prema preporuci od 3. travnja 2014. godine. Ovisno o izboru fungicida razmaci tretiranja u plantažnim nasadima pri ovako optimalnim uvjetima za razvoj krastavosti jabuke i kruške iznose svega 4-7 dana.

Tijekom jučerašnjeg dana je zabilježena pojava ličinki kruškine buhe (Psylla pyri) iz odloženih jaja, pa vlasnicima plantažnih nasada krušaka preporučujemo u narednim danim obaviti suzbijanje ovog nametnika. Insekticidi dopušteni za suzbijanje kruškine buhe u našoj zemlji također su navedeni u preporuci od 3. travnja.

Autor: mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner