Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 16.04.2014. 15:20
  • Bjelovarsko-bilogorska

Obavijest voćarima!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare

  • 55
  • 3
  • 0

Od prethodne preporuke za zaštitu nasada jabuke i kruške proteklo je 6 dana. Tijekom utorka zabilježene su lake infekcije krastavosti jabuke. Kada nastupi ovakvo nestabilno vrijeme sa dosta lokalnih oborina, zaštitu nasada treba provoditi svakih 5-7 dana. I tijekom današnjeg dana zabilježene su oborine, tako da se voćari upućuju da obave što prije zaštitu kombinacijom nekog sistemičnog i preventivnog fungicida, navedenog u prethodnoj preporuci.

Većina sorata jabuke nalazi se na kraju cvatnje, pregledom nasada utvrđena je pojava jaja minera okruglih mina. Pad temperature tijekom posljednjih dana usporava razvoj štetnika. Tretiranja treba obaviti u slijedećem tjednu kada se najavljuje porast temperatura.

Od biotehničkih insekticida dozvolu imaju: Insegard 25 WP, Runner 240 SC, Rimon 10 EC*, Nomolt**

* Krajnji rok za upotrebu 30.06.2014.

**Krajnji rok za upotrebu 01.01.2015.

Tretiranja obaviti nakon završetka cvatnje kada pčele ne lete i to rano ujutro ili kasnije navečer zbog mogućeg precvjetavanja.

I dalje pratiti pojavu crvenog pauka u onim nasadima gdje nisu obavljena tretiranja obavljati po potrebi. Od akaricida dozvolu imaju: APOLLO 50, DEMITAN, ENVIDOR SC 240, KRAFT, NISSORUN 10 EC**, ORTUS 5 SC**, VERTIMEC 018 E, ZOOM 11 SC, MASAI.

Većina akaricida ima dozvolu za 1 ili 2 tretiranja u sezoni, ovisno o uputstvu. U integriranoj zaštiti, akaricidi imaju dozvolu za upotrebu samo jednom tijekom vegetacije.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu, koji se nalazi na stranicama MP-a. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a sve je to propisano: Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida - NN 142/12 i Zakonom o održivoj uporabi pesticida NN 14/14.

Autor: Jadranka Berić, dipl. ing. agr.


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB