Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 14.03.2014. 09:00
  • Brodsko-posavska

Obavite zaštitu kruške i jabuke od krastavosti

Obaviještavaju se voćari neka zaštite nasade kruške i jabuke od krastavosti

  • 94
  • 6
  • 0

Toplo vrijeme pogodovalo je kretanju vegetacije jezgričavog voća. Ovisno o sorti i položaju jabuke i kruške nalaze se u fazi pucanja pupova do faze mišjih ušiju. Budući se za vikend očekuju oborine potrebito je izvršiti preventivnu zaštitu prije oborina protiv uzročnika bolesti krastavosti jabuke (Venturia inaequalis).

Preporučujemo u zaštiti koristiti pripravke na osnovi bakra: Champion WP,Champion tekući, KocideDF, Nordox Super75, Neoram WG, Kupropin WP, Cuprablau Z, Bakreno vapno WP 50, Bordoška juha 20WP i dr.

Pripravcima na osnovi bakra može se dodati mineralno ulje (Bijelo ulje ili Mineralno svijetlo ulje) za suzbijanje jaja štitastih ušiju i jaja lisnih uši. Može se koristiti i gotova kombinacija bakra i mineralnog ulja: Crveno ulje, Modro ulje, Plavo ulje.

U nasadima koji su u blizini šuma uočena je pojava jabučnog cvjetojeda (Anthonomus pomorum). Kritičnim brojem smatra se 15 odraslih insekata na 100 pregledanih pupova. Za suzbijanje cvjetojeda u konvencionalnoj proizvodnji preporuka je koristiti pripravak Beta-Baythroid EC025 (krajnji rok za primjenu 1.4.2014.).

Sredstva primijeniti prema uputi proizvođača i dozvolama. Ambalažu zbrinuti na propisani način i ispuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Sve je to propisano Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida NN 142/12 i Zakonom o održivoj uporabi pesticida NN 14/14.


Povezane biljne vrste

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jezgričavo voće Kruška Jabuka Štitaste uši Lisne uši Jabučni cvjetojed SZB


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner