Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita nasada
  • 30.05.2024. 10:30

Oborine i nestabilno vrijeme pogoduju krastavosti jabuka, evo s čim tretirati

Iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivredi upozorili su na veći broj infekcija uzročnikom krastavosti jabuka te koje preparate možete koristiti.

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 534
  • 45
  • 0

Zabilježen je veći broj infekcija uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis), a s obzirom na to da su na pojedinim lokalitetima pale veće količine kiše, preko 40 mm/m2, koje su isprale zaštitna sredstva te je i dalje najavljeno nestabilno vrijeme s oborinama, preporučuje se zaštita nasada, upozoravaju iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivredi.

"Zaštitu možete obaviti jednim od preventivnih pripravaka registriranih za tu namjenu Polyram DF, Captan WP 50, Merpan 80, Kastor, Scab, Delan 700 WDG , Delan Pro i slično", savjetuje Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.

Kako prepoznati je li zaustavljena krastavost krušaka i jabuka?

Za zaštitu od pepelnice (Podosphaera leucotricha) preporučuje primjenu jednog od pripravaka: Luna Expirience, Sercadis, Topas, Nativo75 WG i sl. dok je u slučaju jače pojave lisnih uši potrebno primijeniti jedan od insekticida: Pirimor 50 WG, Teppeki 500 WG, Mospilan 20 SG i dr.

Savjetnica napominje i da za suzbijanje jabučnog savijača (Cydia pomonella) možete koristiti sljedeća sredstva: Affirm, Affirm opti, Coragen 20 SC, Mospilan 20 SP, Harpun, Delegate 250 WG, Voliam targo.

Podsjeća i da preporučena sredstva za zaštitu bilja treba primijeniti sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. "Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine", ističe.

Na isti rok dužni su čuvati i račune od kupljenih pesticida.


Tagovi

Zaštita jabuka Krastavost Preventivno prskanje Savjet Sanja Gregurić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]