Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šteta na voću
  • 01.07.2023. 09:00

Obratite pažnju na svrdlaša - kako ga suzbiti?

Često se šteta od svrdlaša pripisuje savijaču jabuka. Smjene toplih i hladnijih dana idealne su za pojavu štetnih insekata među kojima, ako se ne primijene mjere zaštite, štetu može izazvati i svrdlaš.

Foto: Depositphotos/olko1975
  • 4.920
  • 286
  • 0

Jabučni svrdlaš, Rhynchites bacchus, osim jabuka, napada i pravi štetu na šljivama, breskvama, trešnjama, marelicama i kruškama. Imago prezimljava u zemljištu. Može prezimjeti u kokonu ili opalom lišću, a osim njega, prezimljava i kukuljica, kao i ličinka u tlu ili u mumificiranim plodovima.

Buši rupice u mesu ploda

U proljeće, kada se temperature zraka približe 10°C, imago izlazi i prelazi u krošnju stabla. Hrani se pupoljcima i zametnutim plodićima voćaka. Nakon hranidbe koja traje otprilike oko mjesec dana, dolazi do parenja insekata, najčešće od kraja travnja do kraja svibnja. Upravo u to vrijeme, kada dolazi do razvoja mladih plodića, događa se i polaganje jaja od strane ženki.

Odrasli oblici najčešće su brončano-crvene do ljubičaste boje (Foto: Bojan Kecman)

Budući da ženka ima rilicu, s njom buši male rupice, odnosno komorice u mesu ploda. U jednu rupicu može biti položeno više jaja. Najviše ih polaže u prvoj polovini lipnja. Ličinke su bijele boje i mogu narasti do četiri, pet milimetara dužine. Na mjestu uboda dolazi do truljenja plodića.

Odrasli oblici najčešće su brončano-crvene do ljubičaste boje s metalnom nijansom. Na leđima često ima smeđe dlačice, a ukupno su dugački oko jednog centimetra. Sa strane, na antenama, imaju zadebljanja.

Štetu prave Iičinke i odrasli kukci. Ličinke buše mlade plodiće, odnosno, u njima prave hodnike, dok odrasli oblici grizu pupoljke i koru mladih grančica. Ako je napad jak, dolazi do sušenja pupoljaka, a često i opadanja.  

Zaštita od svrdlaša

Zaštita ne bi trebala predstavljati veliki problem, ali imajući u vidu da im je tijelo čvrsto, bez insekticida nema efikasne zaštite. Mumificirani plodovi bi se trebali skinuti sa stabala i pokupiti sa zemlje, kako bi se smanjio potencijal štetnika.

Primjena insekticida, a prije cvjetanja i bakrenih preparata, dovoljno je za suzbijanje svrdlaša. Zabrana insekticida iz grupe neonikotinoida smanjila je broj onih koji se mogu primijeniti u zaštiti voćnjaka od štetočina. O izboru insekticida i aktivne tvari proizvođači bi se trebali konzultirati sa stručnjacima za zaštitu bilja.


Tagovi

Truljenje plodova Kokon Mumificirani plodovi Ličinka Jabučni svrdlaš Štetnik


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda