Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 27.11.2018. 18:00

Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja - 6. preporuka

Pročitajte preporuku Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe!

Foto: Bigstockphoto/Georgios Tsichlis
  • 241
  • 15
  • 0

Berba u svim Hrvatskim maslinarskim područjima traje ili završava. Sve ili većina sorata maslina postigle su optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje. Optimalnu tehnološku zrelost već od ranije (rok uzorkovanja 20. 10. 2018.) pokazale su tri sorte na tri uzgojna područja.

Sorta masline Istarska Bjelica u južnoj Istri (Galižana), sorta Lastovka na otoku Hvaru (Dol) te Lastovka i Drobnica na otoku Korčula.

Od roka uzorkovanja 30. 10. 2018. optimalnu tehnološku zrelost pokazale su sorte Buža u južnoj (Galižana) i sjevernoj Istri (Poreč), Istarska Bjelica u sjevernoj Istri (Novigrad) te Oblica navodnjavana u Zadarskoj županiji (Novigrad).

Od 10. 11. 2018. optimalnu tehnološku zrelost su pokazale Leccino u južnoj Istri (Galižana), Simjaca, otok Cres, Oblica i Mašnjača iz Zadarske županije te Lastovka na otoku Braču. Od roka uzorkovanja 20.11. 2018. optimalnu tehnološku zrelost pokazale su Leccino u sjevernoj Istri (Novigrad), Leccino, Zadarska Županija (Lovinac – Poličnik), Oblica i Krvavica u Šibensko–kninskoj županiji (Ićevo) te Oblica Južna Dalmacija - Konavle (Gornje Vataje).

Sve te sorte na navedenim uzgojnim područjima spremne su za berbu tj. akumulirale su najveću količinu ulja za ovu godinu i prema ovogodišnjim agroekološkim uvjetima.

Tablicu preuzmite u dokumentu ispod teksta. 


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Dokumenti


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Maslina Berba maslina Preporuke Tehnološka zrelost


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...