Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šljiva
  • 10.04.2020. 12:00
  • Osječko-baranjska, Petrijevci

OPG Pavičić: Prošla godina rekordna, ove teško da će biti šljive

Poznato je da šljiva rodi svaku drugu godinu tako da smo se mi pomirili s ovom godinom. Naravno, nastavit ćemo njegovati naša stabla, kaže Ivica Pavičić.

Foto: JumpStory
  • 2.182
  • 122
  • 0

Niske temperature kao i snijeg koji je napadao u prvim danima proljeća, voćarima nikako nije išao na korist, a baš zbog toga što je ova zima bila jako duga i blaga OPG-ovac Ivica Pavičić iz Petrijevaca predviđao je da bi se ovakav scenarij, mogao i dogoditi. Kakvo mu je stanje trenutno na voćnjaku, hoće li uopće imati uroda i kako se nosi s trenutnom situacijom oko koronavirusa ispričao je timu Osječke televizije. 

"Sve smo stigli zaštititi dok je još bilo lijepo vrijeme. I 2017. i 2018. godine zahvatilo nas je slično stanje i tih godina imali smo jako slabe prinose. Poznato je da šljiva rodi svaku drugu godinu tako da smo se mi pomirili s ovom godinom i očekujemo iduću visoko prinosnu. Naravno, nastavit ćemo njegovati naša stabla, a to traži i sam okoliš od nas“, rekao je Ivica. 

Zašto je važna zimska rezidba šljive?

OPG Pavičić bavi se proizvodnjom raznih sorti šljive, a imaju 2.000 stabala. S uzgojem je, kako kaže Ivica, započeo jer je supruga dobila zemlju, a nije htio da ona zjapi prazna. 

"Prošla godina je bila rekordna. Imali smo na jednom drvetu i do 100-njak kg, a čak smo viškove morali izvoziti i u druge županije pošto smo limitirani kao mali proizvođači rakije i nismo smjeli napraviti neke veće količine“, pojašnjava Pavičić i dodaje: "Ako se slučajno dogodi da više godina nemam prinosa, prijeći ću na neku drugu proizvodnju, uopće nije problem, bitno je samo da se proizvodi nešto domaće.“

Trenutno se svi trebamo voditi onom poslovicom "od polja do stola“

Kao i mnogi, nezadovoljan je kako se država odnosi prema poljoprivrednicima, pogotovo malima kao što je on. "Nikako mi neke stvari nemaju smisla. Naprimjer, dobijem 20.000 kuna kroz potpore, a državi kroz različita davanja dam 100.000 kuna. I kako da u nešto ulažem i razvijam kada zapravo višestruko više vratim novaca državi nego što od nje dobijem kroz te poticaje, a da ne govorim o tome da sam zapravo taj novac i sam zaradio“, naglašava OPG-ovac. 

Mraz i minusi uništili gotovo 50 posto planiranog uroda svih voćnih vrsta

Za njega je bavljenje poljoprivredom posao "bez krova“ jer doslovno kruh na stolu ovisi o vremenskim uvjetima. "Kako kaže ona reklama od polja do stola, e mi se sada trebamo tako ponašati. Iskoristiti sve što nam zemlja i poljoprivreda daju kako bi onda što više proizvoda donijeli na stol. Trgovine trenutno nedjeljom ne rade i to je za nas male poljoprivrednike koji mogu prodavati na kućnom pragu odlična prilika“, zaključuje Pavičić. 

Više o temi možete pogledati na videu:


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Šljiva Niske temperature Snijeg Mraz OPG Pavičić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com