Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište voća
  • 10.08.2023. 15:00

Oporavlja se tržište industrijske jabuke i soka

Brojni su razlozi koji su doveli do oporavka ovog sektora poslije pet godina stagnacije.

Foto: Depositphoto/branex
  • 1.678
  • 126
  • 0

Industrijske jabuke i njihov sok su ponovo u žiži zanimanja. Andriy Yarmak, FAO ekonomist, detaljno je opisao ovaj fenomen na svom blogu na EastFruit. Prije 5 godina proizvodnja je donosila gubitke, zbog čega je veliki broj uzgajivača odustajao od berbe, a zbog povećanja troškova energije i prerada je donosila manji prihod.

Tržište se oporavilo

U sezoni 2022/23 situacija se počela mijenjati, a cijene soka i industrijske jabuke počele rasti. Nakon konferencije Prognosfruit 2023 pojavile su se nove ozbiljne pretpostavke za nastavak uzlaznog trenda. Yarmak navodi da rast prometa može biti potaknut s više tržišnih uvjeta u isto vrijeme, od kojih se neki trenutno čine trajnim. Kaže da je neuobičajeno veliki broj sudionika Prognosfruit-a koji su predstavljali tvrtke koje se bave proizvodnjom koncentrata soka od jabuke ili trgovinom.

Hrvatski voćari: Dolazi vrijeme kada će se jabuku u trgovinama tretirati s više poštovanja

To je dobar pokazatelj velikog zanimanja, kao i činjenice da je prošla sezona za ovu branšu bila vrlo uspješna.

Očekuje dugoročan rast cijena

Razloga za poskupljenje industrijske i jabuke lošije kvaliteta je puno. Smanjena je ponuda u Poljskoj i Kini, a slična situacija je u Moldaviji i Ukrajini, dva druga dobavljača koncentrata u Europskoj uniji i SAD-u.

Tržište soka se brzo povećava u zemljama s rastućom populacijom u jugoistočnoj Aziji i Africi, ali zbog porasta urbanog stanovništva raste i širom svijeta, jer sve manje ljudi ima vrtove pogodne za uzgoj voćaka. Raste potražnje za niskoalkoholnim i bezalkoholnim pićima koja sadrže voćne sokove na bazi soka od jabuke kao najjeftinije komponente. Potražnju povećava i činjenica da će ove godine rod naranče biti smanjen. Kina je imala lošu berbu 2022. i smanjenu ponudu koncentriranog jabučnog soka u sezoni 2022/23.

Postoji realna mogućnost daljnjeg rasta cijene u sezoni 2023/24, što je vrlo dobra vijest za poljoprivrednike u zemljama poput Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Uzbekistana, Poljske i Tadžikistana, gdje se veliki udio jabuka još uvijek ne kvalificira za svježe tržište po kvaliteti.

Dugoročno će potražnja rasti jer je malo vjerojatno da će ekonomski i demografski rast u zemljama Afrike i Azije naglo opasti, čak i ako se problemi pojave u pojedinim zemljama ove regije. Cijena rada za berače neće padati, ali povećanje cijene industrijske jabuke će omogućiti njihovu isplatu. Yarmak očekuje da bi cijena sirovine mogla i dalje rasti.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Tržište jabuka Industrijska jabuka Sok od jabuke Cijena industrijske jabuke Koncentrirani sok od jabuke Prognosfruit


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja