Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje oraha
  • 06.10.2023. 07:30

Orahe treba osušiti prije skladištenja - ovo su dva načina

Sadržaj vlage oraha se kreće od 20 do 30 posto ovisno o uvjetima prilikom berbe ili sakupljanja. Kako bi se održali što duže, vlagu treba spustiti na osam posto

Foto: Depositphoto/lesichkalll27.gmail.com
  • 1.686
  • 119
  • 0

Plodove oraha je prije skladištenja potrebno očistiti i osušiti. Čišćenje treba obaviti što prije nakon sakupljanja ili berbe u slučaju da nije došlo do ispadanja ploda. Zeleni perikarp djeluje kao termo izolacijski sloj i uslijed oksidacije plod ubrzo počinje propadati, truliti. Ljuska mijenja boju, kao i jezgra koja dobiva lošiji okus.

Uklanjanje možete obaviti ručno, ali koristite rukavice jer se boja teško pere s kože ruku. Ili možete koristiti namjenske uređaje za veće količine. Odbacite sve koji su crni.

Dva načina sušenja

Sadržaj vlage se kreće od 20 do 30 posto ovisno o uvjetima prilikom berbe ili sakupljanja. Kako bi se orasi održali što duže vlagu treba spustiti na osam posto, jer će u suprotnom doći do promjene boje, truleži.

Za prirodno sušenje položimo ih u jednom sloju, najbolje na neku mrežu koja će omogućiti strujanje zraka. Alternativno se može koristiti papir ili platno. Nemojte koristiti ceradu, najlon i druge nepropusne materijale. Zbog slabe ventilacije na ljusci dolazi do formiranja tamnih mrlja. Ako je uz to i sušenje sporo, može doći do propadanja jezgre.

Najbolje će odgovarati prostor u sjeni s dobrom ventilacijom u slučaju da je temperatura iznad 30 ºC. Tijekom sušenja povremeno ih je potrebno promiješati. Ovaj proces može u povoljnim uvjetima trajati do tri dana, a u nepovoljnim, kada je velika vlaga zraka zbog padalina, traje od jednog do dva mjeseca što povećava rizik propadanja jezgre.

Kako iskoristiti ljuske oraha? Za tekuće gnojivo, drenažni sloj i malč

Drugi način je da koristimo neki izvor topline: pored radijatora, u pećnici ili u dehidratoru. Kod sušenja u pećnici temperatura treba biti od 40 do 45, maksimalno do 50ºC tijekom pola sata uz miješanje. Na većoj temperaturi jezgra mijenja okus i dolazi do izdvajanja masnoće.

Velike količine zahtijevaju namjenske sušare u kojima proces traje od 1 do 3 h.

Vlaga je najveći neprijatelj

Osušene možemo čuvati dugo vremena pod uvjetom da ih uskladištimo kako treba. Pakuju se u drvene ili plastične kutije, gajbe i u vreću.

Sakupljanje i berba oraha: Što promatrati?

Materijali za pakiranje trebaju osigurati strujanje zraka, kao i prostor. Odgovara im da je prostorija suha, vlažnost zraka oko 60 posto, i sa stabilnom temperaturom između 5 i 10 ºC. U takvim uvjetima neće doći do propadanja jezgre i mogu se čuvati najviše tri godine.

Do propadanja dolazi zbog povećanja vlažnosti. Što je veća, to je brža promjena boje ljuske i propadanje jezgre.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Tagovi

Orah Čišćenje orha Sušenje oraha Čuvanje oraha Jezgra oraha Dva načina Sušara za orahe


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje