Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupovina sadnica
  • 24.09.2023. 07:30

Ovo je 5 stvari na koje morate paziti kod kupovine voćnih sadnica

Tržište ima bogatu ponudu, a najbolje je kupovinu obaviti izravno u rasadnicima

Foto: Depositphoto/valery161-135
  • 22.455
  • 1.135
  • 0

Pred nama je vrijeme kupovine voćnih sadnica, a to nije jednostavan posao. Nesavjesnih prodavača je uvijek bilo, a najbolje je kupovinu obaviti u rasadnicima.

U kupovinu sa popisom

Nemoguće je izbjeći da se ponekad razočarate što na kraju dobijete, čak i kada pazite. U kupovinu ne idite bez popisa s točnim brojem sadnica i nazivom sorte.

Koje su prednosti jesenske sadnje voćnih sadnica?

Prije toga se raspitajte o karakteristikama sorte, vremenu cvatnje, oprašivanju, vremenu dozrijevanja, namjeni i mogućnosti čuvanja plodova, otpornosti na bolesti i štetnike.

Pet stvari na koje morate paziti

Posebnu pažnju posvetite sadnicama. Nije isto kada sadite jednogodišnje ili dvogodišnje. Izbjegavajte kupovinu starijih. Mlađe sadnice, starosti jedne do dvije godine se bolje ukorjenjuju.

Odaberite one s kojih je opalo lišće. Prisustvo listova je pokazatelj da stablo nije završilo procese i da lako može propasti, izmrznuti.

Obratite pažnju je li podloga divlji sijanac ili neka vegetativna. Za amaterske voćnjake u kojima ćete sadnice uzgajati bez armature i s manje zaštite, odaberite divljeg sijanca ili bujni tip. Ovakve podloge razvijaju jači korijen koji prodire dublje u zemlju, otpornije su na sušu i izvaljivanje pod udarima vjetra.

Pregledajte korijen, korijenov vrat i mjesto cijepljenja. Sadnice mogu imati goli korijen, u plastičnim vrećicama i posudama. Najjeftinije su one s golim. Ako su u vrećici ili posudama i lako se izvlače iz supstrata kada ih povučete u vis, to je znak da su gole sadnice nedavno stavljene u cilju prodaje po većoj cijeni. Spojno mjesto treba biti dobro sraslo, čvrsto, bez dodatnog tkiva, smole, pukotina.

Pregledajte sadnicu jesu li prisutni simptomi infekcija, štetnika, posebno insekata te mehanička oštećenja.


Tagovi

Voćne sadnice Kupovina sadnica Sadnja voćaka Sadnica bez lišća Korijenov vrat Spojno mjesto Mjesto kalemljenja Mlađe sadnice Starije sadnice Amaterski voćnjak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.