Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obratite pažnju
  • 07.05.2024. 10:30

Pepelnica jabuka već napada: Držite je pod kontrolom, pomaže i češnjak

Do zaraze može doći već tijekom bubrenja pupoljaka. Naša omiljena sorta je posebno osjetljiva.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.801
  • 150
  • 0

U voćnjacima jabuka vidljivi su simptomi pepelnice, Podosphaera leucotricha. Iako kiša usporava njen razvoj, česte smjene toplog i vlažnog vremena idealne su za napredak ove bolesti.

Najgore su dnevne temperature od 20 do 25 stupnjeva i kad je prethodni dan ili ujutro padala kiša, nakon koje je došlo do dužih razdoblja sunčanog vremena. Iako neki tvrde da se bolest teže suzbija u odnosu na čađavu krastavost, to nije točno jer nekoliko tretmana godišnje drže bolest pod kontrolom, za razliku od krastavosti za koju treba više tretmana tijekom vegetacije.

Jači napad u sušnijim godinama

Idared je sorta koja je među najosjetljivijim na pepelnicu, a najviše je i zastupljena u našim voćnjacima. Do zaraze može doći već tijekom bubrenja pupova. Micelij gljive prezimljava u pupoljcima i može zaraziti cvijet, pupoljak, mlado lišće, pa i plodove u slučaju jake infekcije.

Često se događa da kompletna rozeta bude napadnuta

Pupoljci se ne otvaraju, a ako se i otvore, dolazi do sušenja cvjetova. Mlado lišće je uže i uvija se, postaje pepeljasto sive boje jer je prekrivena konidijama gljivice, a nakon kratkog perioda postaje smeđe, suši se i na kraju, otpada.

Zabilježeni simptomi napada osice jabuka: Sada je ključan tretman zaštite!

Pošto lišće jabuka, a i plodovi, budu u rozetama, često se događa da kompletna rozeta bude napadnuta. Generalno gledajući, teže se boriti protiv pepelnice u sušnim nego normalnim godinama.

Pomaže i češnjak

Što se tiče suzbijanja, glavna supstanca u borbi protiv bolesti je sumpor. Postoji više preparata sa sumporom, kao aktivnom tvari, ali tretmani se ne bi trebali obavljati ako su temperature više od 25 stupnjeva, zbog moguće fitotoksičnosti. I preparati na bazi penkonazola, boskalida i piraklostrobina, pokazali su dobre rezultate u suzbijanju, a mogu se koristiti zajedno sa sredstvima protiv čađave krastavosti.

Od sredstava koja nisu pesticidi najbolji način borbe ostvaruje se upotrebom češnjaka koji također sadrži sumpor. Dvije do tri litre vode u kojoj je dan ili dva stajao samljeveni češnjak (tri do četiri glavice), sipa se u prskalicu od 10 litara. Nedostatak je što bi trebalo češće prskati, ali su rezultati zadovoljavajući.  


Tagovi

Pepelnica jabuka Čađava krastavost Konidije Micelij Sumpor Bubrenje pupoljaka Fitotoksičnost


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda