Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • U devetom desetljeću
  • 27.08.2023. 12:00
  • Prnjavor, BiH

Peru Rudonjića nitko ne može odvojiti od lubenica - sjeme dobio iz Dalmacije

Prije 22 godine sjeme je dobio iz Dalmacije i zasijao površinu od 0,9 hektara. Od tada do danas nije odustao, a ima planove i nagodinu sijati.

Foto: Slobodan Živanić
  • 10.536
  • 542
  • 0

Iako u devetom desetljeću snage nema kao kada je počeo, Pero Rudonjić od uzgoja lubenice ne odustaje. Na Vučijaku kod Prnjavora u susjednoj Bosni i Hercegovini, među prvima se na području ove lokalne zajednice, ali i šire regije, počeo baviti proizvodnjom lubenice.

Prije 22 godine sjeme je dobio iz Dalmacije i tada zasijao površinu od 0,9 ha, a nakon što je rod bio veći od očekivanog, odlučio je nastaviti s uzgojem.

Nitko ga ne može spriječiti

Kako nam priča ovaj vrijedni domaćin, kvalitetno zemljište i dovoljno sunca, osnovni su faktori za kvalitetan rod. Pero sve radi sam. Proizvodi sadni materijal i svu zaštitu primjenjuje u plasteniku preko lista, pa sadnice prije nego li budu iznesene na njivu, dobiju prihranu, preparate protiv lisnih ušiju, plamenjače, kao i one za jačanje korijena.

"Čim iznesem na njivu sadnicu, već treći vidi se da ona počinje rasti, upravo iz razloga što je prihranu dobila u plasteniku", priča Pero, koji kaže da je godinama zavolio ovaj posao i ne odustaje.

Ranijih godina je proizvodio do 40 tona lubenice

Bilo je, dodaje, dileme hoće li ove godine nastaviti proizvodnju. "Ja u jesen kažem vidiš muke sada i neću, ali kada dođe siječanj, kopka me nešto. I ove godine sin mi nije dao, ali ja mu kažem hoću vidjeti koliko čaša mogu napuniti i koliko će mi vremena trebati. Supstrat je od 250 litara, a ja to napravim za tri i pol sata, napunim 750 čaša", priča ovaj Prnjavorčanin, koji je i prodao više od 2.000 sadnica lubenice ove godine.

Sjeća se ranijih godina kada je proizvodio do 40 tona lubenice.

"Nažalost danas je to negdje tek jedna tona, ali kvaliteta je ostala nepromijenjena. Usprkos vlažnom proljeću zreli plodovi su slatki", poručuje ovaj lubeničar.

Cijena ove godine viša

Za razliku od raniji godina, cijena je viša govori Pero, te dodaje da je pored sorti fantazija i romansa, zasijao i nekoliko sadnica somborke.

Berba i prodaja su najteži

"Cijena viša u odnosu na prethodne godine i ide na ruku proizvođačima. Kako se sezona bude bližila kraju, tako će i cijena ići dolje", kaže ovaj proizvođač koji je sve prodao na kućnom pragu i svom štandu pored puta.

Svih ovih godina, nije koristio sustav za navodnjavanje. "Nema potrebe da primjenjujem sustav kap po kap za navodnjavanje jer sorte kojima s godinama vjeran, fantazija i romansa, to ne zahtijevaju", poručuje Rudonjić.

Želja da sin nastavi

Govori ovaj devedesetogodišnjak, da je radnu snagu danas teško pronaći. Kaže nam Pero, berba i prodaja su najteži.

"Želja mi je da sin preuzme proizvodnju i da se štand na kojem već dva desetljeća lubenice prodaje, ne zatvori. Da me zdravlje samo posluži i naredne godine, bit će i proizvodnje lubenice", poručuje ovaj poljoprivrednik.


Tagovi

Pero Rudonjić Proizvodnja lubenice Sadnice lubenice Uzgoj lubenice Sjeme iz Dalmacije


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.