Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinina muha
  • 07.09.2023. 09:00

Pojačan je let maslinine muhe - s čime tretirati?

Uprava za stručnu podršku upozorava maslinare da redovito obilaze nasade i provedu mjere zaštite. Ističu i da su povoljni uvjeti za infekciju uzročnikom bolesti paunovo oko.

Foto: Depositphotos/steilemas@gmail.com
  • 5.291
  • 273
  • 0

Pregled žutih ploča postavljenih u masliniku kao i provjera te utvrđivanje zaraze plodova maslininom muhom (100 plodova po lokalitetu) i ovisno o postotku zaraze provedbu odgovarajuće mjere zaštite, savjetuju maslinarima stručnjaci Uprave za stručnu podršku.

Bilježi se, naime, pojačani let druge generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae), najopasnijeg štetnika koji može unišiti nasade. 

Kako napominju, ako se utvrdi više od 10% uboda (aktivni ubod jaje + ličinka) tada preporučuju nužnu provedbu kurativnih mjera zaštite, tretman "širom“ ili zaštitu cijeloga nasada s jednim od dozvoljenih pripravaka. 

Prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu registrirani pripravci su na osnovi aktivne tvari flupiradifuron (Sivanto Prime) i deltametrin (Decis 2,5 EC, Decis 100 EC, Scatto, Rotor Super, Poleci Plus, Demetrina 25 EC, Deltagri). 

Stiže najopasniji štetnik: Svaka maslinina muha uništi po 50 plodova!

Ističu i da su oborine u prethodnom razdoblju pogodovale punjenju plodova što ih čini privlačnijim za polaganje jajašaca i ostvarivanje zaraze.

Također, prag štetnosti za tretiranje metodom mamaca je ulov od dvije muhe/tjedno na običnoj žutoj ploči ili do 5% napadnutih plodova. U tu svrhu, navode, može se nastaviti koristiti gotovi pripravak pod nazivom Success bait ili kombinacija Buminala i insekticida. 

Prijeti i paunovo oko 

U maslinicima u kojima se do sada redovito primjenjivala kaolinska glina i u kojima nema zaraze može se nastaviti s ovom vrstom zaštite dok je u ekološkoj proizvodnji dozvoljena primjena kaolinske gline i Success baita.

Upozoravaju i da su povoljni uvjeti za infekciju uzročnikom bolesti paunovo oko (Spilocaea oleagina). Registrirani pripravci su Syllut 554 SC, Serenade ASO, Neoram WG, Airone SC.


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Maslinina muha Opasni štetnik Štetnik masline Zaštita maslina Žute ploče Zaštitna sredstva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda