Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljubav živi vječno
  • 30.07.2023. 10:30
  • Splitsko-dalmatinska, Bol, Brač

Potraga za nagrađivanim uljem koje je Slavonac u Bolu posvetio pokojnoj supruzi

Otkad se pročulo za naše ulje nagrađeno u New Yorku i nakon emisije na njemačkoj televiziji WDR ne stignem sve poruke ni pogledati. Stižu iz Europe i Amerike. Odasvud, kaže Ivan Pfeiffer. U čemu nalazi utjehu nakon gubitka voljene supruge Magdalene?

Foto: arhiva Ivana Pfeiffera
  • 4.394
  • 475
  • 0

Dok je Ivan Pfeiffer kosio travu u obiteljskom masliniku zazvonio je telefon. S druge strane bila je Ivana Bošković, ravnateljica Centra za kulturu u Bolu, najstarijem gradiću na otoku Braču.

"Ivane, tu su novinari njemačke televizije WDR. Došli bi do tebe“, rekla je.

U sklopu vrlo gledane emisije ARD putovanja, oni ovaj put snimaju zanimljive destinacije, događaje i priče iz Hrvatske, točnije iz južne Dalmacije. Urednik i voditelj Ramon Babazadeh putuje s ekipom obalom i otocima između gradova "iz snova", Splita i Dubrovnika.

Od otoka najprije su posjetili Vis, a potom i Brač. Ivana, profesorica hrvatskog i njemačkog jezika, koja je ekipi bila vodič i stručni suradnik, ponudila je na konzultacijama prije snimanja producentu i ostalima iz njemačke ekipe razne zamenitosti Bola i Brača. Od Pustinje Blaca gdje su četiri stoljeća u samostanu urezanom u strme stijene sve do smrti posljednjeg ravnatelja Nikole Miličevića 1963. godine živjeli svećenici pustinjaci.

Na Braču se nalazi i Vidova Gora koja je sa svojih 780 metara najviši vrh jadranskog arhipelaga. S nje se pruža fenomenalan pogled na okolna otočja, a ako je vidljivost dobra, može se vidjeti čak do Italije.

Maslinovo ulje MI Olive

U mjestu Pučišća je kamenoklesarsko središte sa stručnom školom jedinom u Hrvatskoj (osnovanom 1906. godine) nedaleko koje je i poznati kamenolom. Po bijelom bračkom kamenu ovaj otok dobio je svjetsku slavu. Od njega su sagrađene mnoge poznate svjetske građevine kao Reichstag u Berlinu ili Parlament u Beču, ali i Bijela kuća u Americi.

Konačno, dva kilometra od već spomenutog Bola, gdje su stigli njemački novinari, nalazi se plaža Zlatni rat. Zovu je i Rajska plaža jer je, kažu, jedna od najljepših, ako ne i najljepša šljunčana plaža na Jadranu.

E, sad, od svih tih znamenitosti, ekipa njemačke televizije izabrala je Postira i kamenoklesarku Željku Frančeski, klapu Kuroj, vinariju Stina, a prije svih maslinik Ivana Pfeiffera i njegovog tasta Nikole Boldovića u Bolu. Zašto?

Ivan i punac Nikola

Ne samo zato što se uzorni maslinik nalazi između grada Bola i Rajske plaže. Presudilo je vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje MI Olive od autohtone Levantinke koje je na najprestižnijem svjetskom natjecanju NYIOOC 2023 u New Yorku osvojilo zlatno odličje. Uz to ide i nesvakidašnja priča o kreatorima ovog uspjeha, Ivanu i Magdaleni. Ivan koji je prije 20 godina došao na Brač iz kontinentalne hrvatske ravnice Slavonije, zaljubio se u otok, masline i lijepu kćerku Nikole Boldovića.

Na žalost, sudbina je umiješala svoje prste. Magdalena se teško razboljela i, nažalost, u međuvremenu umrla. Neutješni Ivan, u ime vječne ljubavi, posvetio je zlatno odličje svojoj Magdaleni, o čemu su Agroklub i Olive Oil Times među prvima pisali.

Berbu maslina obilježila je tragedija i tad su Ivan i punac odlučili - ulje će biti zlatno. I je, zlatno je

"Nagrada i članci dodatno su povećali zanimanje voditelja Ramona i ekipe“, rekla nam je Ivana Bošković. Krenuli su u maslinik gdje su ih srdačno dočekali Ivan i njegov tast Nikola.

Za dobrodošlicu ponuđen im je orahovac, tradicionalni voćni liker od zelenih oraha, proizvod Nikoline supruge i Ivanove punice Mirjane.

Poruke iz svih dijelova svijeta 

"Ooo, mama mia“, zadovoljno je reagirao Ramon. Svi zajedno su još jednom nazdravili. Kušali su potom i nagrađeno ulje: "O, kako lijepo. Harmonično. Voćno“, zadovoljno je govorio Ramon i zajedno s Ivanom nastavio umakati domaći kruh u vrhunsko "tekuće  zlato“. Potom je Ivan pred kamerama otkrivao tajne uspješne rezidbe i uzgoja maslina. U vrijeme cvatnje bolje je da nema kiše jer ona može isprati pelud s cvjetova i tako naštetiti oplodnji. Ljeti, kad su visoke temperature i suše valja zalijevati. U masliniku imaju sustav kap po kap…

Još jednom je ponovio cijelu priču koju je prethodno povjerio Agroklubu, potom i Olive Oil Timesu. kako je došao na otok, zaposlio se u turizmu, zavolio dalmatinske ljude, masline, zaljubio se u Magdalenu. Zajedno su kovali planove za budućnost, unaprijedili uzgoj i preradu maslina, čuvanje i brendiranje ulja.. Prva dva slova MI Olive su inicijali njihovih imena Magdalena i Ivan. 

"Otkad se pročulo za naše nagrađeno ulje ne stignem sve poruke ni pogledati. Stižu iz Europe i Amerike. Odasvud“, kaže Ivan.

Emisija koja je na njemačkoj javnoj televiziji WDR premijerno prikazana 23. srpnja postigla je rekordnu gledanost – 91.931 pregleda. U međuvremenu gledanost se popela na više tisuća i iz dana u dan stalno raste.

"Nagradu sam posvetio svojoj voljenoj supruzi Magdaleni, koja je i najzaslužnija za naš uspjeh“, ponovio je Ivan u emisiji.

Nažalost, njegova voljena Magdalena nije doživjela najveći uspjeh obiteljskog brenda MI Olive Brač, kojega su zajedno stvarali. Podsjetimo, umrla je iznenada u bolnici u Zagrebu, lani  24. listopada, upravo na dan kad je berba u obiteljskom masliniku dovršena, a plodovi isti dan prerađeni u Uljari Arnerić u mjestu Supetar.

Nakon što se naglo razboljela, prije odlaska na liječenje u Zagreb, Magdalena je suprugu Ivanu i ostalim članovima obitelji, ocu Nikoli, majci Mirjani i bratu Stipi, koji inače živi u Splitu, govorila neka se ne brinu za nju, neka se posvete berbi i preradi maslina kako bi ulje bilo vrhunsko i da se mora pročuti za njega, prepričava Ivan.

Velika podrška obitelji 

Berba je trajala četiri dana. Uz članove obitelji pomogli su i Ivanovi prijatelji i sa 260 stabala maslina ručno ubrali 7,5 tona ploda iz kojih je dobiveno 1.200 litara ekstra djevičanskog ulja.

"Tih dana očekivali smo povratak Magdalene da zajedno proslavimo uspješnu sezonu“, govori Ivan. Na dan kad je bio odlučio posjetiti je iz bolnice u Zagrebu stiže najgora moguća vijest. Nakon kirurškog zahvata zadobila je emboliju pluća koja je bila kobna.

"Strašno, strašno, ne pitajte me kako sam se osjećao. Najradije bih da sam umro zajedno s njom“, tužnim glasom govori. S tim njegovim riječima mogli bi završiti tragičan epilog ove priče, ali život ide dalje. Što se ne može promijeniti mora se prihvatiti, svjestan je Ivan.

Sa snimanja u masliniku

Spas i utjehu nalazi u radu. Da je Magdalena živa u masliniku bi već izgraditi i tradicionalnu kućicu sa kušaonicom, razvijali maslinarski turizam… Sada, nakon tragičnog događaja, sve to je zaustavljeno. Šok je preveliki, ali svi oni koji poznaju Ivana, vjeruju da će on, s ostalim članovima obiteljskog gospodarstva, ustrajati i realizirati sve ono što je zajedno s Magdalenom planirao. Pri tome mu pomaže i njezin brat Stipe. "Stvarno mi je velika podrška u svim poslovima u masliniku“, ističe Ivan.

Ulje u spomen na suprugu 

On radi od jutra do mraka. Od 6 do 14 sati kao šef restorana Bonaca u sklopu Bluesun Holiday Village u Bolu. A od 16 do 20 sati u kušaoni i shopu u masliniku.

Na kraju Ivan nam je još jednom ponovio: "Proizvedenu količinu ovog ulja pod nazivom MI Olive određivat će jedino priroda – kada će nam biti blagonaklona i ulja će biti više, one godine kad odluči biti surovija, količine će biti manje, ali možda i još kvalitetnije“, poručuje ovaj mladi čovjek.

Unatoč tragediji, nastavit će živjeti i raditi kao da je Magdalena i fizički još uvijek tu sa njim, iako mu zapravo neizmjerno nedostaje. Ali, nosi je u duši, posvetio joj je nagradu osvojenu na ovogodišnjem NYIOOC-u.

Jednu od ukupno 105 koliko su osvojili hrvatski maslinari i plasirali se na sam svjetski vrh. Na treće mjesto, iza maslinarskih velesila Italije i Španjolske u konkurenciji 1.100 ulja iz 23 države  sjeverne hemisfere.

A, dogodine, kaže Ivan, možda on proizvede i ulje koje će nositi ime njegove voljene supruge, a kad i ono bude nagrađeno na najprestižnijem ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u New Yorku, to će mu biti najveća satisfakcija. Potvrda da ljubav živi vječno!


Fotoprilog


Tagovi

Ivan Pfeiffer Bol na Braču Njemačka televizija WDR MI Olive New York


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB