Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 11.06.2023. 16:30

Pravilnik o upisu maslinika u e-savjetovanju, riješit će i pitanje neevidentiranih proizvođača

Uspostavom cjelovite baze, Ministarstvo i Agencija za plaćanja raspolagat će stvarnim podacima o sektoru: brojem proizvođača maslina u RH, karakteristikama maslinika, količinama predanih maslina i dobivenog ulja te stanjem na zalihama ulja.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.811
  • 139
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u javno je savjetovanje pustilo Prijedlog pravilnika o Upisniku maslinika

Njime se, kaže, unaprjeđuje već postojeća baza podataka koju vodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a sadrži određene podatke o poljoprivrednicima koji uzgajaju masline i podatke o karakteristikama njihovih maslinika. Propisuje se dodatno vođenje podataka o proizvodnji maslina, maslinovog ulja te stanja na zalihama maslinovog ulja.

Radi prikupljanja točnih podataka u sektoru (površine, karakteristike, broj stabala i broj PG-a) i stvarnih podataka o proizvodnji maslina, ulja i stanju na zalihama, također je propisano evidentiranje pravnih i fizičkih osoba koje ih uzgajaju (s više od 20 stabala), a nisu upisane u Upisnik poljoprivrednika niti Upisnik OPG-a i ARKOD sustav.

Hrvatska dobiva registar maslinika, a što je s upisom parcela u ARKOD?

Kažu i da, s obzirom da uljare raspolažu relevantnim podacima o količini maslina predanih na preradu i količini dobivenog ulja jer prerađuju plodove onih koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika/OPG, ali i onih koji nisu upisani, predviđeno je da takvi "neevidentirani proizvođači maslina“ prilikom dostave na preradu popunjavaju obrazac o karakteristikama maslinika koji će uljare, zajedno s podacima o proizvodnji maslina i maslinovog ulja, dostaviti Agenciji za plaćanja.

Kako bi obuhvatili cjelokupno stanje na zalihama u Republici Hrvatskoj, koje trebaju dostavljati svi dionici u sektoru, upisnikom je predviđeno evidentiranje trgovaca, tj. pravnih ili fizičkih osoba koje se bave unosom maslinovog ulja iz Europske unije ili uvozom iz trećih zemalja u Hrvatsku, otkupom, skladištenjem, punjenjem ili pakiranjem maslinovog ulja u svrhu njegovog daljnjeg stavljanja na tržište ili korištenja u prehrambenoj industriji.

Prijedlog Pravilnika o upisu maslinara pročitajte ovdje

Uspostavom cjelovite baze, napominju, Ministarstvo i Agencija za plaćanja raspolagat će stvarnim podacima o sektoru: brojem proizvođača maslina u RH, karakteristikama maslinika (broj stabala, sorte itd.), količinama predanih maslina i dobivenog maslinovog ulja te stanjem na zalihama ulja.

Savjetovanje je otvoreno do 5. srpnja 2023.


Tagovi

Upisnik maslinika Pravilnik Javno savjetovanje Neevidentirani proizvođači maslina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".