Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 05.06.2017. 14:30

Pravo je vrijeme za suzbijanje jabučne štitaste uši

Ciljanim praćenjem štetnika zabilježen je izlazak ličinki kalifornijske štitaste uši ispod štitova i njihovo naseljavanje na listove jabuke.

  • 2.474
  • 133
  • 0

Jabučna štitasta uš u najosjetljivijom je stadiju i pravo je vrijeme za njeno suzbijanje. Jabuka se nalazi u fenofazi BBCH 74 promjer plodova veći od 40 mm, plodovi oblikovani (donja strana ploda i peteljka su u obliku slova T).

Ciljanim praćenjem štetnika zabilježen je izlazak ličinki kalifornijske štitaste uši ispod štitova i njihovo naseljavanje na listove jabuke. Ličinke prvog stadija kalifornijske štitaste uši je najosjetljiviji stadij ove vrste te se preporuča njihovo suzbijanje.

Jabuka se nalazi u fenofazi BBCH 74

Ličinke prvog stadija su pokretne i njima se širi zaraza u krošnji napadnutog stabla ali i unutar nasada jabuke. Ličinke su svjetlo žute boje, veličine vrha igle, izgledom podsjeća na grinju.

"Crawleri"/šetači - ličinke kalifornijske štitaste uši
"Crawleri"/šetači - ličinke kalifornijske štitaste uši
Crveni voćni pauk

S porastom temperatura zraka osobito nakon razdoblja 25.05., proizvođačima Bayer stručnjaci preporučaju i redovitu kontrolu na prisustvo crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi). Proizvođačima jabuke preporučujemo pregled nasada i primjenu insekticida Movento 100 SC.

Movento 100 SC se koristi u dozi 2,25 L/ha u periodu migracije ličinki kalifornijske štitaste uši s kore na mlade listove i/ili plodove uz obavezno dodavanje okvašivača. Pripravak pokazuje odlično sporedno djelovanje i na crvenog voćnog pauka te istovremenim tretmanom suzbijamo oba štetnika.

Kalifornijska štitasta uš (Quadraspidiotus perniciosus)

Kalifornijska štitasta uš

Sukladno europskoj direktivi 2006/91/EC za kontrolu kalifornijske štitaste uši u Hrvatskoj je još 27. siječnja 2009. stupio na snagu "Pravilnik o mjerama za sprječavanje širenja i suzbijanja kalifornijske štitaste uši - Quadraspidiotus perniciosus Comst." (NN 17/09.). Pravilnikom je propisano da posjednik bilja ili bilo koja druga osoba koja uoči simptome ili posumnja na pojavu kalifornijske štitaste uši treba o tome odmah izvijestiti fitosanitarnog ili šumarskog inspektora, koji izvješćuje nadležnu upravu Ministarstva poljoprivrede. Nadležni inspektor uzima uzorak, šalje ga na determinaciju u Zavod za zaštitu bilja pri Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo.

Ako se potvrdi zaraza, određuju se granice zaraženog i sigurnosnog područja, a u tim su područjima posjednici bilja obvezni provoditi odgovarajuće mjere radi suzbijanja kalifornijske štitaste uši.

Prag štetnosti kalifornijske štitaste uši u komercijalnim nasadima je nula, odnosno prisutnost ovog nametnika nije dozvoljena jer se uši hrane i plodovima pa je time spriječen izvoz jabuka u većinu europskih država!

Kalifornijska štitasta uš

Štitaste uši su sitni kukci, čije je tijelo prekriveno voštanim izlučinama ili štitićem izgrađenim od voska, svlakova i raznih izlučina. Kalifornijska štitasta uš prezimi kao ličinka, a u našim krajevima razvije tri generacije tijekom godine. Pokretne su samo ličinke prvog stadija pa se njima aktivno širi samo na susjedna stabla. Pojavljuje se na deblu, granama, lišću i plodovima mladih i starijih stabala te uzrokuje njihovo postepeno propadanje. Najčešće je prisutna na stablima jabuke ali ne zaobilazi ni ostale voćne vrste (koštičavo i bobičasto voće).

Koma uš (Lepidosaphes ulmi)
Štete u voćnjaku od kalifornijske štitaste uši
Štete u voćnjaku od kalifornijske štitaste uši

Za više informacija o zaštiti jabuke od štetnika, obratite se tvrtki Bayer na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Kalifornijska štitasta uš Bayer Zaštita Crveni voćni pauk Jabučna štitasta uš Suzbijanje


Partner