Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mandarine
  • 09.11.2023. 11:10
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Proizvođači mandarina: Trpimo ogromnu štetu zbog klorpirifosa, a ovo je prava istina

Stvorila se klima kolektivne krivnje, što nije istina, a šteta koju su pojedinci učinili svim proizvođačima u dolini Neretve je ogromna, nemjerljiva i bit će za ovu godinu nenadoknadiva, upozorava Bjeliš.

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
  • 2.931
  • 161
  • 0

Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" reagirala je, kako kažu, na nezapamćenu medijsku hajku kojoj su posljednjih dana izloženi proizvođači mandarina nakon što su u jednoj pošiljci koja je trebala završiti na policama trgovina u Srbiji pronađeni ostaci kemijske tvari klorpirifos.

"Prema nama dostupnim informacijama, u navedenoj pošiljci se nalazila mandarina 15 proizvođača, od kojih je kod samo jednog pronađena nedozvoljena tvar, dok je ona ostalih 14 proizvođača bila uredna i nije sadržavala nedozvoljenu kemijsku tvar", ističe predsjednik Udruge Željko Bjeliš

Očito je, kaže, da u dolini Neretve imaju pojedinca ili pojedince koji rade nedopuštene radnje i koriste sredstva koja već nekoliko godina nisu dostupna na tržištu. Otkud im takva i zašto ih pojedinci primjenjuju, ne znaju, ali osuđuju takve radnje.

Pogrešna interpretacija 

"Šteta koju su takvi pojedinci učinili svim proizvođačima u dolini Neretve je ogromna, nemjerljiva i bit će za ovu godinu nenadoknadiva", upozorava dodajući da je uz navedeno, šteta prouzročena i  nespretnom te pogrešnom interpretacijom u medijima, objavivši da je cjelokupna pošiljka sadržavala nedozvoljenu kemijsku tvar, što nije istina.

"Nažalost, ovime se stvorila klima kolektivne krivnje i odgovornosti svih proizvođača, a što nije istina", navodi dalje. 

Zbog klorpirifosa u mandarinama Državni inspektorat podnosi prekršajne prijave

Naglašava da Udruga smatra da je sve takve slučajeve potrebno izolirati, odstraniti iz proizvodnog sustava za ovu godinu i uvesti daljnje kontinuirano praćenje na njihovom gospodarstvu. Također napominju da je razina ostataka pesticida (MDK) 0,04 što je ispod razine maksimalno dopuštene količine koja je iznosila MDK=0,05, ali kako je sredstvo na razini EU zabranjeno za korištenje, tako se u proizvodima ne smije naći ni u najmanjoj količini.

"Uvjereni smo i sa sigurnošću tvrdimo da više od 99% proizvođača mandarina, kojih je u dolini Neretve oko 1.500, provodi mjere u skladu sa Zakon o održivoj upotrebi pesticida i primjenjuju samo
registrirana sredstva za zaštitu bilja"
, poručuje uz napomenu da je ova voćka poljoprivredna kultura koja se tretira 0-2 puta u toku vegetacije.

Poziv potrošačima

Dodatno, kao Udruga učinili su sve potrebno kako bi proizvođačima agruma, ali i drugih poljoprivrednih kultura omogućili dostupnost potrebnih sredstava, koji su dozvoljeni i u drugim članicama EU.

Neretvanska mandarina, naglašava, zasigurno je poljoprivredni proizvod koji se minimalno tretira kemijskim sredstvima i u pravilu ne predstavlja opasnost za potrošača. Dapače, svježi je izvor osvježenja, vitamina i minerala te proizvod zaštićen oznakom izvornosti na razini EU.

"Pozivamo sve potrošače da slobodno bez predrasuda i straha nastave kupovati i konzumirati ih od svojih provjerenih dobavljača iz doline Neretve", zaljučuje Bjeliš. 


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Tagovi

Mandarina Klorpirifos Udruga proizvođača Željko Bjeliš Reagiranje Dolina Neretve Zabranjeni pesticid


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".