Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega smokve
  • 02.10.2024. 07:30

Rezidba smokve u jesen: Kako pravilno oblikovati stablo i zaštititi ga od zime?

Smokva, ako je ne orezujemo, može postati vrlo razgranata, velika i gusta što se na više načina može negativno odraziti na stablo i urod

Foto: Shutterstock/Olga Ilinich
  • 4.846
  • 313
  • 0

Za smokvu kažu da je poznata po svojoj hirovitosti – u nekim sezonama obiluje plodovima, dok ih u drugima donosi malo ili ne sazriju na vrijeme. No, redovitom i pravilnom rezidbom ćete kontrolirati njezin rast i plodonošenje, ali ju i zadržati u željenom obliku.

Budući da se smokva sve više uzgaja na kontinentu, ove su mjere važne kako bi ju zaštitili tijekom zime. 

Odlazi u širinu i visinu 

Ako je ne orezujemo, može postati vrlo razgranata, velika i gusta. Njeni jednogodišnji izboji razvijaju bočne grane koje sljedeće godine postaju nosive, a taj ciklus nastavlja se svake godine. Ovako stare grane koje još k tome rastu u stranu, vremenom se pod težinom ploda mogu slomiti. One koje pak rastu uspravno, stablo čine višim i otežavaju berbu, navodi Agroinform

Sve ovo otežava zaštitu grma tijekom zime. 

Kada i kako orezati smokvu?

Rezidbu treba obaviti u jesen, nakon što otpadnu svi listovi. Najbolje ju je skratiti na visinu od oko 1,5 metara jer će tako biti dostupnija za daljnju brigu i berbu. 

Tijekom rezidbe treba ostaviti nekoliko jednogodišnjih izboja kako bi smokva mogla početi donositi plodove već u proljeće. Naime, njezini se plodovi pojavljuju na mladim izbojcima, zbog čega ih je važno zaštititi od smrzavanja. 

No, ako se oslonimo samo na proljetne, plodove nećemo brati prije jeseni, što skraćuje sezonu berbe. Iz tog razloga, preporučuje se ostaviti i mlade i starije.

Oblikovanje i uklanjanje nepotrebnih grana

Smokva ne voli sjenu, stoga je bitno grm oblikovati tako da bude prozračan i propustan za sunčeve zrake. Uklonite grane koje rastu prema unutra, kao i one koje se križaju s drugima, jer one krošnju čine gustom te stvaraju sjenu koja usporava sazrijevanje plodova. 

Najbolji je oblik vaze, što znači da bi se grane trebale širiti prema van, ostavljajući središnji dio stabla otvorenim.

Zaštita od smrzavanja i tretiranje rana

Nakon rezidbe, važno je pravilno tretirati rane na granama kako bi se spriječilo njihovo sušenje i infekcije. Ostavite barem 5 cm na svakom odsječenom izbojku i tretirajte rane odgovarajućim sredstvom kako biste spriječili infekciju. 

U slučaju da su na vašem području zime jako hladne, umotajte ju u agritekstil, jutu i sl. 

Osim u jesen, korisno je orezati ju i u proljeće, kako biste uklonili eventualno smrznute izboje i grane te osigurali bujan rast novih tijekom vegetacijske sezone. 


Tagovi

Rezidba smovke Uzgoj smokve Oblik vaze Mladi izbojci Oblikovanje smokve Visina smokve Tretiranje Zaštita smokve


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.