Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvaliteta pakovina
  • 21.03.2024. 15:00
  • Zadarska, Zadar

Šampion Noćnjaka Ante Urem: Pet godina smo čekali odobrenje za 3 ha državnog zemljišta

Mali naslijeđeni maslinik u OPG Ante Urem obnavljali su prije 20 godina. U 2012. su podnijeli zahtjev za najam 3 ha državnog zemljišta. Mladi nasad posadili su tek 2018.

Foto: Maja Celing Celić
  • 702
  • 41
  • 0

"Rad u masliniku je fantastična terapija. S nikim ne morate komunicirati, a imate izvanredan rezultat", kaže Ante Urem čije je ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti šampion ovogodišnjeg Noćnjaka u kategoriji kvalitete pakovina. 

OPG Ante Urem iz Pirovca šampion Noćnjaka za kvalitetu pakovina!

Ovaj skromni 59-godišnjak je naslijedio nešto maslina u Pirovcu, stogodišnja stabla na oko 0,7 ha, koja je obnavljao još prije 20 godina. Nasad su 2018. godine proširili na 3 hektara zemlje u vlasništvu RH, a koju su dobili u višegodišnji najam na 50 godina. "Zahtjev za najam smo podnijeli 2012. godine. Pet godina smo čekali odobrenje", otkriva Urem opisavši još jedan apsurd kojega je ovaj OPG doživio.

"Prošli smo na Natječaju za tip operacije 6.2.1. Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti, odobreno nam je 50.000 eura bespovratnih sredstava. Čak 2,5 godine smo čekali građevinsku dozvolu za rušenje starih zgrada. Zbog birokracije su nam ova sredstva propala što je jako frustrirajuće."

Ništa bez nasljednika 

Nakon dugogodišnjeg čekanja, posadili su 650 mladih maslina i sada ih imaju ukupno 850. Riječ je o domaćim i induciranim sortama koje su na sortnoj listi RH pa tako u njihovim maslinicima rastu Oblica, Krvavica, Mašnjača, Coratina, Frantoio, Picholine, Levantnika, Lastovka, Istarska bjelica, Pendolino i Leccino. 

U svim poslovima mu pomažu djeca. 

"Ne bih to ni radio da oni nisu zainteresirani, ne bi imalo smisla. A krenuli su se zanimati dok su još išli u osnovnu školu. Sami su pitali hoćemo u maslinik", prisjeća se ovaj maslinar koji je šampionskog ulja imao 350 litara. Ostalo mu je još oko 130, namijenjenog suvenirnicama s kojima surađuje. 

Anti Uremu priznanje je uručio Lordan Ljubenkov, predsjednik ZSD

Zlato iz New Yorka 

Osim u suvenirnicama, ulje prodaje restoranima, pa je tako za jedan ekskluzivni, koji se ima tek otvoriti u Biogradu, pripremio 150 litara. Ima Ante i svoje stalne kupce koji uzimaju 30 do 40 litara za čitavu godinu. 

Šampion na Noćnjaku je prvi puta, a bio je i vice šampion u Vodicama. Kaže, među 15-ak najbolje ocijenjenih su već godinama. Prošle je godine osvojio i zlato na prestižnom natjecanju u New Yorku te Tokiju. Ove godine u New York uzorke nije slao jer - dogovorio je svu prodaju pa smatra da ne bi imalo smisla. "Iduće godine ćemo više koristiti Europu, Berlin i Milano jer ima više svrhe", najavljuje. 

"Jesam očekivao ovu nagradu na Noćnjaku? Uvijek se nadamo. Siguran sam da je riječ o nijansama. Da se panel ponovo sastane, možda bi rezultat bio drugačiji", skromno zaključuje. 

Zahtjevna godina 

U 2023. je imao 4.800 kg maslina, odnosno 600 litara ulja, a od mladog nasada je dobio 1.000 kg ploda i 130 l ulja. 

Kaže, prošla je godina bila zahtjevna. "Što se tiče ubranog ploda, bili smo na razini prethodne, ali su radmani bili za tri posto lošiji. Jesu li na to utjecale ekstremno visoke temperature tijekom sedmog mjeseca kada je nakupljanje ulja, ne znam", komentira dodajući da je utekao kišama prilikom berbe. 

"Čim uljara Nadin otvori svoja vrata, a to je negdje od 8. do 10. listopada mi počinjemo s berbom. Ona onda traje, ovisno o sorti", zaključuje Ante Urem koji se nada kako će 2024. ipak biti bolja godina za maslinare. 


Tagovi

Noćnjak 2024. Kvaliteta pakovina OPG Ante Urem Pirovac Maslinovo ulje Šampion


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/