Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 02.04.2024. 12:00
  • Splitsko-dalmatinska, Cista Velika

Šampion Noćnjaka osvojio i zlato u New Yorku - Dubravko Šonjić masline uzgaja u Cisti Velikoj

Dubravko Šonjić masline je posadio prije 12 godina, na područje gdje njihov uzgoj nema tradiciju. No, njegove masline daju vrhunsko ulje

Foto: Maja Celing Celić
  • 960
  • 57
  • 0

Ekstra djevičansko ulje sljubljenih sorti Dubravka Šonjića iz Ciste Velike, nakon što je proglašeno šampionom Noćnjaka 2024. za otvorena ulja, osvojilo je i zlato na najvećem svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja NYIOOC u New Yorku. 

Kaže, nije očekivao ovo priznanje, kao ni biti proglašen šampionom nedavno u Zadru gdje je prvi puta poslao svoje ulje. No, priznaje, potajno se nadao. 

Hladne zime u Cisti Velikoj

Za sebe kaže da je relativno mladi maslinar jer je njegov maslinik star tek 12 godina. Posadio ga je u svom rodnom mjestu, Cista Velika, koje se nalazi između Sinja i Imotskog, oko 50 km od Splita. 

"Ondje nije tradicija da se uzgajaju masline jer su relativno hladne zime, što se za maslinu smatralo nepoželjnim. No, mislim da je lokacija idealna za proizvodnju vrhunskog ulja jer preko vruje, usjeka prije Makarske imamo protok mediteranske klime, i kod nas je slična klima ka i u Splitu", priča nam Šonjić dodajući da su njegove masline u posljednjih 12 godina pretrpjele dvije jako hladne zime. "U 2012., kada je bila baš teška zima, bile su godinu, dvije dana stare. Hadnoća nije problem, više što cvatnja kasni u odnosu na priobalni dio, 20 dana", priča nam dodajući da njegove cvatu oko 10. lipnja. 

Ističe da su više problem visoke temperature, ako su iznad 30°C, što nepovoljno utječe na cvijet. Takva su bila dva ljeta, a tada je i urod bio nešto slabiji. Za ovu godinu, kaže, ne može još ništa prognozirati, to će moći tek krajem lipnja, nakon oprašivanja. "Nikada ne znate, može se dogoditi da u dva dana tuča uništi sve", svjestan je klimatskih promjena ovaj maslinar. 

Šampionski pehar Šonjiću je uručio predsjednik ZSD, Lordan Ljubenkov

Potiče sumještane na uzgoj masline

Ipak, on se nada da će ova lokacija biti prepoznata kao mjesto odlično za uzgoj masline. Veseli ga što su mu se javile već dvije mlade osobe koje ondje planiraju posaditi 200 maslina. "Nadam se da će priznanja u Žrnovnici gdje sam također ove godine pobijedio, na Noćnjaku pa i u New Yorku, potaknuti moje sumještane da se odluče za ovaj uzgoj. Struka tvrdi da što je veća nadmorska visina, to je ulje bogatije okusima.

U vrijeme kada se on počeo baviti maslinarstvom, općina je davala poticaje, sadnice maslina, no, otkriva Dubravko, greška je bila u sortimentu. "Bile su to uglavnom oblice i leccino, a oblica nije dovoljna sama sebi kao oprašivač. Također, leccino joj nije kompatibilna. Ljudi su se razočarali jer su prošle godine, a nije došlo do oplodnje", prisjeća se. On se educirao čitajući literaturu, specijalizirane časopise i istražujući na internetu. 

Shvatio je da treba više sorti koja je kojoj kompatibilna pa je tako posadio oblicu koja je dominantna, a nje ima oko 70 posto. "Ona je autohtona, otporna na hladnoću. Ostale su talijanske - leccino, pendolino, frantoio i koratina. Imam stotinjak stabala, ničime ih ne špricam, čak niti bakrom protiv paunovog oka niti insekticidom protiv mušice", naglašava. Dodaje da je izazovno to što ne živi u Cisti Velikoj nego u Podstrani i još uvijek je u radnom odnosu. "Koncem ove godine idem u mirovinu pa ću imati više vremena", kazuje nam Šonjić koji je uz maslinik izgradio i kuću za odmor. Plan mu je posaditi još 50-ak maslina. 

Sin Filip Leo postao zaljubljenik u ulje

Najviše ga veseli to što vidi kako u svom poslu ima i pomoćnika. Njegov sin Filip Leo, 24-godišnji student ekonomije, sve više sudjeluje u poslovima u masliniku i u proizvodnji ulja. 

"Pomaže mi u košenju trave, vjerujem da će naučiti i rezidbu, a postao je pravi zaljubljenik u maslinovo ulje. Već je naučio razlikovati dobro i loše", komentira Šonjić. S Filipom Leom smo razgovarali na Noćnjaku kojega je organizirao Zadružni savez Dalmacije. Kaže, kao mali, kada je otac počinjao s uzgojem, nije bio toliko zainteresiran. No, unazad par godina, njegovo je zanimanje sve više raslo. 

"Kada sam shvatio da možemo nešto postići, sve više se vidim u tom poslu. Istina, nemamo za sada velike količine, ali imamo kvalitetu", priča nam ovaj budući maslinar. 

Otac i sin - Dubravko i Filip Leo Šonjić 

U New Yorku smo za sada treći

A kada je riječ o nagradi iz New Yorka, Šonjić nam otkriva da je ove godine na to natjecanje iz Hrvatske pristiglo 97 ulja, što je oko 25 posto manje od prošlogodišnjih 137. Ističe da je općenito manje uzoraka ove godine jer je iza maslinara teža sezona. 

"S obzirom na udio u svjetskoj proizvodnji gdje imamo manje od 1 posto, a Španjolci skoro 50 posto, veseli što već sada imamo 32 zlata i 11 srebra čime držimo treće mjesto, iza SAD-a na drugom i Italije na prvom mjestu", otkriva nam Šonjić. Naime, SAD su poslale 135 uzoraka, za sada imaju 37 zlata i 14 srebra, a Italija s 209 uzoraka ima 36 zlatnih i 27 srebrnih medalja. Ocjenjivanja se provode još kroz travanj kada će se znati konačni rezultati. 

Ante Vulin i Tomislav Čudina osvojili prve medalje za Hrvatsku u New Yorku

"Vjerujem da ćemo ukupnim rezultatom biti odlični, možda slabiji nego lani jer smo poslali manje uzoraka, a i kvaliteta je nešto slabija s obzirom na godinu, ne samo kod nas nego u cijeloj Europi", zaključuje Dubravko Šonjić. 


Fotoprilog


Tagovi

Dubravko Šonjić Šampion Noćnjak 2024. Maslinovo ulje Cista Velika NYIOOC Zlato iz New Yorka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.