Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krušaka
  • 21.08.2023. 09:00

Savijač i smeđa trulež napadaju plodove krušaka

Pred berbu vidljivi su napadi štetnika na plodove krušaka čija će berba uskoro početi.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.597
  • 142
  • 0

Kruška će se ove godine brati petnaestak dana kasnije u odnosu na prošlu godinu i to zbog hladnijeg i kišovitijeg proljeća koje je spriječilo bolju oplodnju. Na terenu ne možemo pronaći puno voćnjaka koji imaju dobar rod na stablima, posebno je podbacila sorta Santa Marija. Voćari pretpostavljaju da je i prošlogodišnja suša uzela danak, jer je spriječila bolju oplodnju u ljetnim mjesecima.

Jak napad savijača

Uočavaju se napadi štetnika na voćne vrste, pogotovo one koje su pred fazom berbe, kao što je kruška. Prisutno je i intenzivno piljenje ličinki druge generacije jabučnog savijača (Cydia pomonella koje se ubušuju u plodove krušaka i jabuka.

Deformirani plodovi kruške

Kad se na površini ploda vidi izmet ličinki u vidu smećkaste piljevine, to je znak da se lubušila u plod i da nikakve mjere u vidu tretmana insekticidima neće dati rezultat protiv njih. Budući da će ubrzo krenuti berba kruške trebalo bi birati sredstva s kraćom karencom kao što su preparati na bazi indoksakarba i emamektin benzoata. Njihova karenca je sedam dana.

Smeđa trulež onemogućava čuvanje plodova

Zbog uboda voćnih osa ili drugih insekata, među kojima su i stjenice, na plodovima dolazi do pojave smeđe truleži (Monilinia fructigena) koja onemogućava njihovo čuvanje u skladištima ili hladnjačama nakon berbe. Na mjestima uboda u plod formiraju se koncentrični smeđi krugovi na kojima se pojavljuju bjeličaste naslage, tj,spore patogena.

Trulež na plodu

Preporuka je da se koriste preparati s kraćom karencom tj. na bazi ciprodinila i fludioksonila, tebukonazola, boskalida, trifloksistrobina i piraklostrobina, čije su karence od tri do 14 dana.

Navedena stjenica takođe je sve veći problem u voćnjacima, a simptomi njenog napada ogledaju se u naboranosti plodova, slično kao kada plodovima nedostaje bor.


Tagovi

Savijač Spore Jabučni savijač Smeđa trulež Monilija Berba kruške


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje