Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvaliteta nasada voća
  • 03.08.2016. 16:30

Savjetovanje o podizanju kvalitete nasada voća

Savjetovanje o prijedlogu Programa podizanja kvalitete matičnih nasada agruma 20016-2019 traje do sredine kolovoza!

Foto: bigstockphoto.com, budabar
  • 1.019
  • 49
  • 0

Republika Hrvatska ima vrlo povoljne uvjete za proizvodnju različitih vrsta voća. S obzirom da svojim zemljopisnim položajem obuhvaća mediteransko i kontinentalno područje, ona ima niz usporednih prednosti za racionalnu i vrlo uspješnu voćarsku i rasadničarsku proizvodnju.

Najzastupljenije voćne vrste koje su se proizvodile u RH tijekom 2014. godine bile su jabuke, mandarine, višnje i šljive. Ipak, ne proizvodi se dovoljno voća za vlastite potrebe, s izuzetkom trešnje, višnje i mandarine.

Značajnu ulogu u razvoju voćarske proizvodnje imaju potpore za podizanje novih nasada, ali i potpore rasadničarskoj proizvodnji.

Otvoreno savjetovanje do sredine kolovoza

Ministarstvo poljoprivrede javlja kako je otvoreno novo online savjetovanje o prijedlogu Programa podizanja kvalitete matičnih nasada agruma, jezgričavih i koštićavih voćnih vrsta u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2016. do 2019. godine.

Cilj Programa je osigurati visoku genetsku čistoću i zdravstvenu ispravnost domaćeg reprodukcijskog voćnog sadnog materijala agruma, jezgričavog i koštičavog voća, što je temeljna pretpostavka sigurne, održive i konkurentne voćarske proizvodnje. Savjetovanje je otvoreno do 16.8.2016.

Ministarstvo poljoprivrede javlja kako je otvoreno novo online savjetovanje o prijedlogu Programa podizanja kvalitete matičnih nasada agruma, jezgričavih i koštićavih voćnih vrsta!

Korisnici sredstava ovog Programa su Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku (ZMKDU) i Poljoprivredni institut Osijek (PIO) u Osijeku kao jedini subjekti koji imaju materijalne uvjete, kvalificirane djelatnike i geografsku poziciju za provedbu aktivnosti Programa.

Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo u Programu sudjeluje kao stručno znanstvena potpora, te provodi laboratorijske analize sukladno potrebama i propisima iz područja biljnog zdravstva.

Foto: bigstockphoto.com, budabar


Tagovi

Potpore Sadni materijal Voćarstvo


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]