Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti borovnica
  • 15.09.2024. 09:00

Spasite borovnicu od plamenjače u nekoliko koraka

Događa li vam se da se borovnica odjednom počne sušiti tijekom ljeta, posebno nakon berbe?

Foto: Bojan Kecman
  • 171
  • 12
  • 0

Plamenjaču uzrokuje gljivica Phomopsis vaccinii. U pojedinim nasadima, ona je dočekala nedavne kiše i počela napadati grmove.

Najbolji dokaz da je napadnut je iznenadno žućenje i smeđa boja pojedinačnih grana koje se suše od vrha ka dnu izdanka, odnosno grmova.

Vlažno proljeće pogoduje napadu

Ostali dio grma ostaje zdrav. Listovi dobivaju pjege koje se brzo šire, bilo iz sredine, bilo s rubova. Iako se simptomi bolesti pojavljuju u slučaju obilnih oborina tijekom proljeća, do pojave iste može doći i tijekom kasnog ljeta, posebno nakon dužih sušnih perioda.

Gljivica se aktivirala

Upravo se takva situacija dogodila poslije nedavnih oborina. Gljivica se aktivirala, a iako ima lišća na grmovima, olakšavajuća okolnost je što je berba završena.

Bakar i vapno pomažu

Što se tiče zaštite, prvo što bi trebalo učiniti je da se orežu zaraženi izdanci i izbace iz nasada. Dobro bi bilo da se često obavlja dezinfekcija škara. Odmah nakon rezidbe može se primijeniti vapneni sumpor ili bakar, ali u manjoj dozi, jedan kilogram u 100 litara vode vapnenog sumpora ili litra bakra, najbolje bakrenog hidroksida, također u 100 litara vode. Hidroksid će duže ostati na grančicama i listovima, a dovest će i do bržeg opadanja listova.

Istu radnju trebalo bi obaviti još jednom tijekom studenog i prosinca kada opadne sve lišće, a za svaki slučaj, i naredne godine prije cvjetanja.

Bakar i vapneni sumpor dozvoljeni su u ekološkoj proizvodnji, a od ostalih sredstava može se koristiti 30%-tni hidrogen peroksid, u dozi litra u 50 litara vode, kurkuma ili sredstva na bazi smeđih i zelenih algi obogaćena jodom.

Također, svako zadržavanje vode oko borovnica može izazvati novi napad i potpuno propadanje grmova. Zato je od velike važnosti da grmovi borovnica budu izdignuti.


Tagovi

Plamenjača borovnica Hidrogen peroksid Bakarni hidroksid Jod Vapneni sumpor


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.