Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maline
  • 09.10.2013. 12:14

Srbija treća u svijetu po proizvodnji malina

Malina u ukupnom izvozu voća Srbije, čini čak 64%, a u Udruzi proizvođača malina očekuju da država sustavnim mjerama pomogne razvoj malinarstva.

  • 2.241
  • 150
  • 0

Malina u ukupnom izvozu voća Srbije čini čak 64% i ostvaruje godišnji prihod od oko 200 milijuna dolara. Proizvodnjom malina bavi se više od 40.000 poljoprivrednika, i to u 15 općina zapadne Srbije. U Udruženju proizvođača malina očekuju da država sistemskim mjerama pomogne razvoj malinarstva.

Donošenjem sistemskih mjera za unapređenje malinarstva, izvozni rezultati bi se za nekoliko godina mogli i udvostručiti, ocjenjuju. U posljednjih pet godina pod malinjacima je oko 15.000 hektara, a prosječan prinos je četiri tone po hektaru, no ima primjera kada se uz primjenu agrotehničkih mjera, ubere i 30 tona po hektaru. Po proizvodnji maline Srbija je čak treća u svijetu, stoga bi država trebala sistemskim mjerama zaštititi proizvodnju i srpski brend.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije, Nenad Katanić, rekao je da je malina značajan izvozni proizvod, ali to nije dovoljno da bi bila proglašena strateškim proizvodom. Strateški značaj mogu imati samo proizvodi koji osiguravaju prehrambenu sigurnost stanovništva i sa kojima u vanrednim situacijama država može intervenirati na tržištu.


Tagovi

Maline Srbija Proizvodnja Nenad Katanić Izvoz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]