Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 24.07.2024. 16:30

Sredozemna voćna muha prijeti - obavezne su mjere higijene voćnjaka

Monitoringom kojeg provodi Centar za zaštitu bilja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu utvrđena je visoka populacija sredozemne voćne muhe. Koje mjere treba činiti objavila je Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivredi.

Foto: Shutterstock/Celso Margraf (ilustracija)
  • 51
  • 0
  • 0

Centar za zaštitu bilja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu utvrdio je visoku populaciju sredozemne voćne muhe (Ceratitis capitata) u nasadima breskve na području doline Neretve, upozoravaju iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivredi.  

"Kako bi se smanjila populacija i zaraza, potrebno je provoditi mjere higijene voćnjaka u svim voćnjacima domaćina ovog štetnika", ističe Aleksandra Radić, dipl. ing., Voditeljica Službe za izvještajno prognozne poslove u poljoprivredi. 

U dolini Neretve ponovno kreće nepesticidna metoda zaštite agruma

Isto je propisano Naredbom o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe te su posjednici biljaka domaćina (mandarina, klementina, naranča, kaki, nešpula, smokva, jabuka, marelica, šljiva, breskva i nektarina, japanska šljiva i kruška) obvezni na ugroženim područjima Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije činiti sljedeće:

1. Redovito krčiti samonikle biljke domaćine voćne muhe na svojim posjedima

2. Zapušteno poljoprivredno zemljište privesti kulturi te ga redovito održavati i obrađivati u skladu s odredbama propisa koji uređuju održavanje, zaštitu, korištenje, namjenu, naknadu i raspolaganje poljoprivrednim zemljištem

3. Provoditi higijenske mjere skupljanja svih otpalih plodova s tla te skupljanje trulih, oštećenih i drugih zaostalih plodova sa biljaka domaćina tijekom berbe ili najkasnije u roku od 24 sata nakon berbe, te ih zbrinjavati na jedan od sljedećih načina kojim će se učinkovito uništiti ličinke sredozemne voćne muhe:

- zakopavanjem plodova u roku od 24 sata te pokrivanjem slojem zemlje debljine minimalno 30 centimetara 
- držanjem u hladnjačama na temperaturi od minimalno 0 °C najmanje 10 dana ili
- stavljanjem u plastične vreće i čuvanjem u zatvorenim vrećama na otvorenom najmanje 10 dana

4.  Omogućiti stručnjacima HAPIH-a pristup biljkama domaćinima sredozemne voćne muhe u svrhu praćenja populacije

Također, na području od posebnog gospodarskog značaja (administrativno područje gradova Opuzen, Metković i Ploče te općina Slivno, Kula Norinska i Zažablje), specijalizirani subjekti upisani u Registar specijaliziranih subjekata koji obavljaju djelatnost otkupa, pakiranja ili skladištenja obavezni su provoditi higijenske mjere prikupljanja svih otpalih plodova s tla, prikupljanje zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova, te provoditi njihovo pravilno zbrinjavanje.

Više pročitajte ovdje

Dužni su obavijestiti pisanim putem fitosanitarnog inspektora o mjestima (broj katastarske čestice/adresa) na kojima će se provoditi mjere zbrinjavanja, voditi ažuran popis proizvođača ili specijaliziranih subjekata od kojih otkupljuju plodove biljaka domaćina sredozemne voćne muhe, s podatcima o mjestu proizvodnje, voditi ažurne podatke o skladištenju i prodaji, odnosno premještanju plodova biljaka domaćina sredozemne voćne muhe, dostavljati podatke nadležnom fitosanitarnom inspektoru te označavati ambalažu i broj partije. 


Tagovi

Zaštita voća Mandarine Agrumi Dolina Neretve Higijenske mjere Sredozemna voćna muha Ceratitis capitata


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.